HNK: Nova intendantica predstavila novu sezonu

Na konferenciji za medije u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, nova intendantica dr. sc. Iva Hraste Sočo predstavila je repertoar nove, 162. kazališne sezone.

‘U novoj sezoni čeka nas kanonski repertoar koji će se čitati na moderan i inovativan način, u dijalogu sa svijetom u kojem živimo, ali i suvremeni naslovi koji su se nametnuli svojom umjetničkom vrijednošću. Mjesto na sceni pronaći će velika imena, kao i mladi umjetnici. Vjerujem da će spoj klasičnog i modernog, iskustva i mladosti rezultirati sjajnim i rado gledanim naslovima’, najavila je Iva Hraste Sočo.

Novu sezonu otvorit će 18. rujna veliki Operni gala koncert kojim će ravnati eminentni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će operni solist međunarodne reputacije koji u Zagreb dolazi nakon nastupa na svjetskim opernim pozornicama – tenor Piotr Beczala – i to uz soliste, Zbor i Orkestar HNK u Zagrebu.

Nova intendantica u repertoar središnje nacionalne kazališne kuće uvest će i nekoliko novih programa. ‘Operni festival Zagreb’ uvest će se u HNK u Zagrebu kao kazalište s dugogodišnjom opernom tradicijom i pjevačima koji su svoj ugled potvrdili i na stranim opernim pozornicama. Važnost suradnje vodećih hrvatskih glazbenih institucija Iva Hraste Sočo želi naglasiti kroz ‘Komorni ciklus koncerata Zagrebačke filharmonije i HNK u Zagrebu’.

Kako nacionalno kazalište treba imati sluha i za druge vrste umjetnosti kojima se veliča operna, baletna i dramska umjetnost, pokazat će projekt ‘Filmski trezor HNK’. Dodatni sadržaj pružit će teatrološke, muzikološke i baletne tribine u suradnji sa strukovnim udrugama koje će se organizirati u foyeru kazališta.

‘Po prvi put uvodimo pretplatu K-HNK kroz koju će zagrebačka, ali i publika ostalih hrvatskih gradova, moći vidjeti recentnu produkciju hrvatskoga glumišta’, najavila je nova intendantica i dodala: ‘Također, pretplatnicima će biti ponuđena i Europska pretplata koju ćemo sljedeće sezone provoditi sa SNG Mariborom kako bi hrvatska i slovenska publika imala prilike vidjeti najnoviju produkciju naših kazališta.’

U novoj sezoni Iva Hraste Sočo naglasak želi staviti i na obiteljske odlaske u kazalište, zbog čega je odlučila uvesti i posebnu pretplatu – Kazalište za obitelj. Upis pretplate krenut će 1. rujna godine na blagajni HNK, kao i online na stranici www.hnk.hr.

‘Raduje me prilika da našoj publici pokažemo koliko je umjetnost i kulturno uzdizanje ne samo želja, već i potreba suvremenog čovjeka. Umjetnost obogaćuje i oplemenjuje svakoga i zato od srca pozivam sve da dođu u naše kazalište i ispune svoju dušu umjetnošću’, pozvala je Iva Hraste Sočo.

I.S.G. / Foto: Mara Bratoš


Sorry: Autorski projekt Bobe Jelčića u HNK-u


Tagged: , , , , , , , , , , ,