HNK: Premijera Puccinijeve Tosce

Premijerno je izvedena i višestrukim ovacijama popraćena ‘Tosca’ Giacoma Puccinija u izvornoj produkciji predstave Teatra Massimo di Palermo pod ravnanjem ukrajinske dirigentice Alle Kulbabe iz Nacionalne Opere u Kijevu te u režiji Maria Pontiggie.

Ukrajinski veleposlanik u Zagrebu Vasilj Kirilič istaknuo je važnost premijerne večeri i njezinu posebnost zbog dolaska dirigentice Alle Kulbabe iz Kijeva koja je dirigirala Toscom. Veleposlanik je citirao riječi Ivana Meštrovića ‘Naša djela na zemlji nisu drugo do otisci krila naše duše’, a zbor Opere otpjevao je Molitvu za Ukrajinu, svojevrsnu duhovnu himnu ukrajinskog naroda koja im daje snagu i poticaj da izdrže.

‘Na sceni smo se koncentrirali na stvarne elemente kojima je pogodovao dramatičan prostor. U prvome činu pogled na enormno veliku kupolu Sant’Andree della Vale predstavlja institucionalan teret koji prijeti i guši pojedinca, u jednome prostoru koji jednako vrijedno ugošćuje ljubavne izljeve između dive i slikara kao i protokolarni Te Deum. U drugome činu elegantna odaja palače Farnese postaje prostor za psihološko mučenje ljubavnika, dok se u prostoriji do nje odvija pravo tjelesno mučenje. U trećemu činu prostor je nešto neutralniji, uz golemu rešetku koja poput giljotine razdvaja sâm zatvor od praznine, time presijecajući vezu ljubavnika koji su krenuli u potragu za slobodom. Što se kostima tiče, oni su u skladu s kontekstom 19. stoljeća; u Scarpijinu Rimu u našoj produkciji dominira crna te crkvene boje. Jedine svijetle točke su kostimi Tosce i Cavaradossija’, rekao je argentinski redatelj Mario Pontiggia.

U premijernoj večeri strastvenu, ljubomornu i impulzivnu divu Floriu Toscu tumačila je Kristina Kolar, romantičnog, slobodoljubivog i zaljubljenog slikara Maria Cavaradossia utjelovio je Tomislav Mužek. Vlastohlepnog i beskrupuloznog šefa policije baruna Scarpiu tumačio je Giorgio Surian. U operi sudjeluje orkestar i zbor Opere HNK u Zagrebu te dječji operni zbor Zvjezdice.

I.S.G. / Foto: Mara Bratoš


HNK: Premijera Puccinijeve Lastavice

 

Tagged: , , , , , , , , , , ,