HNK Rijeka: Kasandra s Mirom Furlan

Dvadeset pet godina izbivanja glumice Mire Furlan iz hrvatskih kazališta, bio je pravi izazov za rodonačelnicu koreodrame Nadu Kokotović, da upravo njoj povjeri glavnu ulogu u predstavi ‘Kasandra’, prema istoimenom romanu Christe Wolf , čija je premijera bila 15. ožujka na pozornici HNK Ivana pl Zajca u Rijeci.
Mira Furlan-KasandraPriča o kćeri trojanskog kralja Prijama, proročici osuđenoj da govori isključivo istinu, povremeno se podudara s biografijom same glumice.

Scenograf predstave je Manfred Schneider, kostimografkinja Joanna Rybacka, a uz članove Hrvatske drame nastupaju plesači Anica Zgurić i Ali Tabbouch, kao utjelovljenje emotivnog odnosa Kasandre i Eneja.

‘Kasandra’ je priča o autsajderu, o ženi, u jednoj državi koja se razvija u smjeru snažnog patrijarhata, u ratobornoj državi u kojoj su muškarci i njihovi protivnici uvijek sličniji, a žene isključene iz svih procesa odlučivanja, posebno onih politički relevantnih. ‘Kasandra’ je priča o ženi koja je pretvorena u objekt. Socijalno vezana za vladajuću klasu, emocionalno vezana za svog oca Prijama, te uronjena u povijest i sadašnjost svoje države, Kasandra doživljava težak, dugotrajan proces oslobađanja. Od mitski nesretne proročice napokon će se razviti u subverzivnu protagonisticu ženski dominirajuće kontrakulture.

O. V. / Foto: HNK Zajc


Dok nas smrt ne razdvoji
Dok nas smrt ne razdvoji: Mira Furlan i Miki Manojlović

Tagged: , , , , , , , , , , , ,