HNK: Večer ukrajinske poezije

U predvorju Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu održana je ‘Večer ukrajinske poezije’ na 161. godišnjicu smrti ukrajinskog pjesnika Tarasa Ševčenka, čije su stihove i stihove drugih ukrajinskih pjesnika čitali umjetnici Drame.U znak solidarnosti i podrške ukrajinskome narodu i Ukrajini mogli su se čuti stihovi Line Kostenko, Galine Gordasevič, Katerine Kalitko, Petra Osadčuka, Vasila Stusa i drugih ukrajinskih pjesnika koje su izgovarali Goran Grgić, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Damir Markovina, Mirta Zečević, Livio Badurina, Jelena Otašević Babić, Filip Vidović, Zijad Gračić, Nikša Kušelj i Ivana Boban.

‘Večer ukrajinske poezije’ jedna je od niza gesta kojom zagrebački HNK nastoji podići svijest o ratnim zbivanjima u Ukrajini.

‘Odabir pjesama seže sve od narodnih koje govore koliko sličnosti imamo s ovim narodom, do onih velikog Ševčenka. Završavamo s pjesmom koja govori koliko smo sami krhki i slabi, a jačamo kad smo zajedno. Probajmo bijes, tugu i očaj zamijeniti onime što možemo učiniti’, prije čitanja poezije rekao je prisutnima ravnatelj Drame, Ivica Buljan, koji je i odabrao poeziju za ovu večer.

I. S. / Foto Mara Bratoš


Tagged: , , , , , ,