HNK Zadar: Koncert Zbora i Simfonijskoga orkestra HRT-a

U četvrtak, 15. listopada, u zadarskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), održat će se koncert Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a. Uz ansamble HRT-a nastupit će vrhunski vokalni solisti Nela Šarić, Margareta Klobučar, Domagoj Dorotić, Miroslav Živković i Luciano Batinić. Pod vodstvom dirigenta Ede Mičića izvest će djela iz zadarske glazbene baštine 19. stoljeća.
Simfonijski orkestar HRT-aZadranin s austrijskom adresom, dirigent Edo Mičić predano radi na razotkrivanju glazbene prošlosti svojega rodnog grada udahnjujući život partiturama danas zaboravljenih skladatelja. Nikola Strmić, Luigi Basinello i Giovanni Cigala samo su neki od glazbenika koji su ostavili trag u bogatome glazbenom životu Zadra 19. stoljeća djelujući u katedrali svete Stošije, Teatru Nobile, Teatru Nuovo, Filharmonijskomu društvu, Narodnoj čitaonici…

U drugoj polovici stoljeća osobito se kao violinist, skladatelj i organizator istaknuo Nikola Strmić. Vrhunac je njegova stvaralaštva opera ‘La madre Slava’, praizvedena u Trstu 1865., osobita po ujedinjavanju verdijanske tradicije s tada aktualnim ilirskim glazbenim intervencijama. To je prvi koncert ove sezone iz ciklusa ‘Bajsić u 8’, a ujedno i proslava 70. obljetnice djelovanja HNK u Zadru.

Izravni je prijenos koncerta na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) i Radio Zadra (HRT – Radio Zadar), a urednica je i voditeljica prijenosa Iva Lovrec Štefanović. Na sam koncert nadovezat će se i radijska emisija 3. programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Putovi hrvatske glazbe, koja će se emitirati uživo iz male dvorane HNK Zadar u petak, 16. listopada. Emisiju uređuje i vodi Iva Lovrec Štefanović, a gosti su Dina Bušić (ravnateljica Koncertnog ureda Zadar), Edo Mičić (dirigent) i Katica Burić Ćenan (muzikolog). Tema je emisije zadarski glazbeni život u prošlosti i sadašnjosti.

HRT


Simfonijski orkestar HRT-a
Simfonijski orkestar HRT-a s novim dirigentom

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,