HNK Zagreb: Premijera operete Šišmiš

Premijera operete nad operetama, kako mnogi nazivaju djelo Johanna Straussa mlađega ‘Šišmiš’ u prepjevu Vladana Švacova pod dirigentskom palicom Srbe Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Komična opereta u tri čina praizvedena je 1874. u Beču, odmah postavši sinonimom operetnoga žanra. U zagrebačkom HNK posljednji put je postavljena 2010. godine u režiji Krešimira Dolenčića te se, kako i priliči, ponovno vratila na njihovu pozornicu uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

U samo šest godina nakon praizvedbe u Beču opereta je postavljena u više od 170 kazališta njemačkoga govornog područja, što jasno ilustrira njezinu golemu popularnost. Gustav Mahler ju je proglasio najboljom komičnom operom, a hvalili su je i Franz Liszt, Richard Wagner, Johannes Brahms, Arturo Toscanini, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein i mnogi drugi veliki umjetnici. Libreto su napisali Richard Genée i Karl Haffner na temelju vodviljskog komada ‘Le Révellion’ Henrija Meilhaca i Ludovica Halévyja.

‘Šišmiš’ zagrebačkoga HNK muzički je bio razigran na krilima ansambla Opere koji je vodio maestro Srba Dinić, a brojni pjevači ansambla te gosti mlađe generacije mladenačkim su zanosom unijeli novu energiju na pozornicu.

H. R. / Foto: Saša Novković


HNK: Blagdanska premijera operete Šišmiš


Tagged: , , , , , , , , ,