Hrvatska premijera filma Top Gun: Maverick

Rijetki su nastavci filmova koji se mogu pohvaliti da su bolji od originala. Jedan od njih je svakako ‘Top Gun: Maverick’ u distrubuciji Blitz filma, u kojoj vodeću ulogu reprizira Tom Cruise, jedna od najvećih zvijezda Hollywooda.

‘Razmišljao sam o nastavku Top Guna svih ovih godina’, rekao je Cruise koji vratio svojoj kultnoj ulozi kao glumac i producent. ‘Ljudi su desetljećima tražili nastavak, a ja sam rekao da ako ga bude sve mora biti snimano uživo. I želio sam raditi s Jerryjem Bruckheimerom.’

Također je inzistirao da svi glumci usvoje osnove i mehaniku leta te sile gravitacije pa su, za razliku od prvog filma, svi glumci su doista u pilotskim kabinama zrakoplova  F/A-18 i njima upravljaju, glume i izgovaraju tekst.

Cijela priča oko nastanka filma potaknula je organizaciju tematskih događanja u CineStar kinima i nakon krcatih projekcija kritike su redom fantastične. Za posjetitelje u Kaptol Boutique Cinema, kino je organiziralo Très Chic vikend koji traje od 26. do 28. svibnja, a započelo se zanimljivim panelom ‘Ženske snage u zrakoplovstvu, mogućnosti i izazovi’.

Gosti su bili profesionalci zračnog prometa: Kristina Mlinarić, jedina kapetanica zrakoplova u Croatia Airlinesu,; Antonija Trupinić, satnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pilotkinja helikoptera; Krešimir Rakoci, oblasni radarski kontrolor leta u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe i predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja te Darin Balenović, oblasni radarski kontrolor leta u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. Izmijenili su bogata iskustava iz zračnog prostora  u kojem je, kako su istakli, velika gužva, iako mnogi toga nisu svjesni. Zanimljivo je da se u posljednjih dvadesetak godina povećao broj pilotkinja kao i djelatnica kontrole leta. Svi panelisti su se složili da ih je ‘Top Gun’ iz 1986. na razne načine inspirirao i motivirao za posao koji toliko vole i zbog čega su jedva dočekali nastavak.

Prisutni su imali jedinstvenu priliku uživo vidjeti repliku motora Kawasaki GPZ 900R Ninja kao i jaknu koja izgleda identično kao Cruiseova jakna iz 1986.

Top Gun: Maverick je poseban i u glazbenom smislu. Soundtrack prvog filma bio je kultni dok je u novom filma Lady Gaga otpjevala pjesmu ‘Hold My Hand’, koja se danima neprekidno vrti na svim radijskim postajama diljem svijeta i odličan je uvod za pravi emotivni spektakl koji se mora gledati na velikim platnima kino dvorana. Stoga su za odličan party ovog vikenda u Kaptol Boutique Cinema zaduženi zagrebački DJ Filip Jelaš, u petak navečer svira Stanko Bondža, a u subotu, 28. svibnja Ozren Kanceljak.

T. S. / Foto: Luka Cerovina


Novo kino: Kaptol Boutique Cinema

Shopping Centar Kaptol u novom ruhu


Prvi Cinema Book Club u CineStar kinima
Tagged: , , , , , , , ,