Hrvatska vina sve traženija u Beogradu

Po treći puta ove godine Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizirala je predstavljanje naših vinara u Beogradu, ovaj put u dva restorana – Panta rei i Tata Mata.
Hrvatski izvoz vina u Srbiju (što znači bar 80% u Beograd) raste iz godine u godinu. Prema riječima Igora Barbarića, poslovnog tajnika Udruženja vinarstva HGK, prošlogodišnji izvoz u Srbiju iznosi 122.000 litara (oko 700.000 eura) za pretežito vrhunska vina. Stoga je bilo važno na predstavljanjima okupiti distributere, somelliere, novinare i druge ljude involvirane u ovo područje. Prva večera održana je u restoranu Panta rei u neposrednoj blizini Dunava. Između ostalih nazočili su Gordan Bakota, veleposlanik RH u Beogradu i Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu,šumarstvo i ribarstvo. Taj restoran je novijega datuma, izgrađen u podnožju nekadašnjega znamenitog čardak restorana Dunavski cvet. Njega više nema, a Panta rei dostojno zamjenjuje svoga prethodnika.

Damir Vondraček, Vanja Kaluđer i Marija Radulović u restoranu Panta rei

Predstavilo se sedam vinarija od Pelješkoga juga do istočnih granica na Podunavlju. Bili su to Skaramuča, Vinoplod Šibenik, San Martino Labin, Degrassi, Feravino, Kutjevo i Iločki podrumi. Igor Luković, poznati srpski vinski stručnjak, vodio nas je te večeri u sljubljivanju odlične hrane i vina. Tijekom dvije večere točeno je 11 različitih vina, a Graševina Kutjevo, Babić Vinoplod i Traminac Principovac Ilok točeni su obje večeri.

Evo nekoliko zanimljivih sparivanja: pašteta od mola i inćuna uz vino Fiamma San Martino Labin; gambor sa žara u beloj buzari sa komadićima domaćeg hleba; ćuretina sa mlincima i sos od vrganja i parmezan uz Graševinu Kutjevo. Slijedi rižoto s dimljenim plodovima mora i tikvicama s Graševinom Miraz Feravina; ragu od jadranske lignje i hobotnice uz Babić Vinoplod; Argentina stek uz Dingač Skaramuča i Capresse Brownies uz Traminac Principovac.

Grujica Spasović: Dodjela godišnjih nagrada Danasa

Kada sam u Beogradu, ne propuštam priliku svratiti u redakciju dnevnog lista Danas, a sada sam, u povodu njihova 21. rođendana, nazočio dodjeli godišnjih nagrada. Spomenut ću neke od dobitnika, koji svaki na svoj način doprinose demokratizaciji života u svojoj državi. Predrag Blagojević (osnivač i glavni urednik uglednog
regionalnog portala Južne vesti iz Leskovca), Željko Bodrožić (osnivač i glavni urednik Kikindskih novina), Saša Paunović (predsjednik općine Paraćin), Nebojša Zelenović (gradonačelnik Šapca, najjačeg oporbenog grada u Srbiji).

 

Svetislav Basara

Predrag Koraksić Corax

Svečarsku atmosferu otvorio je Grujica Spasović, prvi glavni urednik Danasa (aktualni je Dragoljub Petrović), novine skrivena po kioscima s nevelikom tiražom, koja ipak daje snažan pečat u borbi za demokratizaciju i objektivnost medijskog prostora. Bila mi je čast upoznati Svetislava Basaru, legendarnog književnika i Danasova kolumnista Svetislava Basaru te Predraga Koraksića Coraxa, najvećeg živućeg karikaturista kod naših susjeda.

Dva kata ispod redakcije Danasa naišao sam na svoje radijske kolege iz Maxim medija. Tu se zapravo nalaze četiri radija: TDI radio koji je na samom vrhu slušanosti u Srbiji; Radio hit FM za slušatelje od 15 do 55 godina; Radio Karolina, zabavni radio sa sloganom ‘lagana i fina’ i JAT radio, među prvih pet po slušanosti u žestokoj konkurenciji beogradskih medija.

Ekipa iz Maxim medija

Primili su me srdačno, dali mi neke snimke, a ja ovim putem srdačno pozdravljam Nemeša, Duku, Jovanu, Nikolu, Milana i Marčela… Odlazeći kasno popodne iz redakcije naišao sam na pobunu vozača, koji su zbog povećanih cijena benzina blokirali glavnu gradsku prometnicu kod i oko Slavije.

Kasnije te večeri tražio sam, bolje reći hodao preko 20 minuta kroz podugačku Dalmatinsku ulicu do broja 98, gdje je smješten riblji restoran Tata Mata. Otvoren je u kući u kojoj je živio veliki kazališni djelatnik Mata Milošević.

 

Sobe restorana od šezdesetak kvadrata uređene su s ukusom i djeluju intimno, a lijepi vrt oko kuće daje mu dodatnu vrijednost. I da toga dana nad Beogradom cijeloga dana nije prijetila oluja, bili bismo posluženi u vrtu. Ipak, i uz veliku omaru nismo se dali smesti te je raspoloženje raslo sa svaki sljedećim jelom i vinom. Opći je zaključak za našim stolom bio da je najdojmljivije jelo bilo rižoto s dimljenim plodovima mora i tikvicom uz kojeg smo pili Graševinu Miraz.

Pašteta od mola i inćuna

Kroz birana jela i vina vodio nas je još jedan srpski znalac Nenad Andrić, glavni urednik magazina Vinovnik. Za mojim stolom sjedila je jaka ženska reprezentacija novinarki koje prate ovo područje iz Ilustrovane politike, Blica, Žene, Gastromaga, agencije BETA, Diplomacy@commerce…

Konstatiram da je dvodnevno predstavljanje bilo vrlo uspješno i da napori HGK, kojega su operativno predstavljali Marija Radulović, Vanja Vučković, Vanja Kaluđer i Igor Barbarić, i ubuduće na srpskom tržištu imaju puno opravdanje te kako se mogu postići još bolji rezultati. Svakako još u ovoj godini.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,