Beograd: Najveći Sajam turizma na Balkanu i šire

U Beogradu je održan 39. međunarodni Sajam turizma, koji iz godine u godinu raste u svakom pogledu.Tako je ove godine sudjelovalo više od 1100 izlagača iz 56 zemalja svijeta. To ovu manifestaciju čini najvećom u krugu do Münchena na sjeveru, Rima na zapadu, Atene na jugu a na istoku još i dalje… U šest velikih izložbenih dvorana na oko 1500 m2 svoje mjesto su našli i naši izlagači. Štand HTZ-a je ove godine bio smješten u prolazu između dviju velikih hala (1A), ali je ovogodišnja pozicija bila bolja i sigurno posjećenija od prošlogodišnje koja se nalazila u najvećoj dvorani, međutim na rubu i izvan ruke. HTZ je dobila nagradu za najbolju nacionalnu prezentaciju i atraktivni štand. Čestitamo!

Simpatična Matea Bošnjak na štandu HTZ-a

Ove godine na našemu štandu predstavile su se turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije – Riviera Makarska, Grada Zagreba te hotel Royal iz Velike Gorice. Mada je interes publike bio iskazan za svaku od nabrojenih destinacija, ipak je nekadašnje omiljeno odredište i mnogih srpskih turista – Makarska – bila u prvom planu. Zagreb je privlačio brojkama noćenja koje se približavaju milijuntom stranom posjetitelju i uređenjem grada za advent, koje drugu godinu zaredom dobiva europska priznanja za izgled. Hotel Royal iz Velike Gorice povećava ponudu i ima planove za niz dodatnih sadržaja u ponudi ove i iduće godine. Kako se u ožujku otvara novi dio zračne luke na Plesu, veći smještajni kapaciteti u blizini aerodroma su dobrodošli. Naš štand je već prvoga dana bio pun poslovnih ljud,i a posjetio ga je i hrvatski veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić sa suradnicima. Voditeljica Jasna Babić i spretne djevojke u posadi imale su pune ruke posla a obavile su ga uspješno.

Unutar Sajma turizma događale su se još tri manifestacije: 13. sajam opreme HORECA, 13. sajam suvenira ‘Posetite Srbiju’ i 8. sajam vina Beowine. Zemlja partner bila je Crna Gora, koja je zbog prirodnih potencijala proglašena ekološkom državom pod sloganom ‘Divlja ljepota’. Posebno su bile istaknute perjanice crnogorskog turizma: Budva, Kotor, Sv. Stefan, Skadarsko jezero, Tara, Durmitor… Po prvi puta se na sajmu pojavila Kineska nacionalna turistička agencija sa sjedištem u Budimpešti. A prvi puta je i Rusija predstavljena na zajedničkom štandu regije Ruske Federacije.

Crna Gora – zemlja partner

Sajam u Beogradu ima tradicionalno veliki broj posjetitelja. Nazočio sam i Sajmu knjiga lani u listopadu i to su uvijek bile prepune hale posjetitelja, ne samo Beograđana već i iz svih dijelova Srbije. Procjene ove godine govore o oko 70.000 posjetitelja. Naši sjeverni susjedi, Slovenci, obilno koriste mogućnost da se u što boljem svjetlu predstave Srbima. Bili su u glavnoj hali na prostoru većem od 100 m2, a bilo ih je pojedinačno i u drugim prostorima. Od naših u drugoj hali predstavljena je Biogradska rivijera, a u izložbenom dijelu vinskoga sajma štand HGK-a je ugostio hrvatske vinare od Skaramuče i Andre Tomića s juga do velikih vinara našega Podunavlja, Belja i Erduta. Posjećenost je bila velika te primjećujem da onako kako su nam predstavljeni vinari, ubuduće bi trebali biti i oni koji će gostovati na štandu HTZ-a. Trenutno iz Srbije ne dolazi dovoljno ili bolje rečeno koliko bi moglo turista iz Srbije. Tri su najvažnija razloga. Puno povoljnije cijene u glavnim konkurentskim zemljama za ovo tržište – Grčka i Turska, loši politički odnosi između naših zemalja i realno preskupi hrvatski turistički aranžmani za osiromašeno srpsko tržište. Potvrdu ovih razloga sam čuo u najrazličitijim društvima tijekom trodnevnog boravka.

Beowine

Na Beowineu, najvećem vinskom sajmu do sada, bilo je preko 150 izlagača iz Srbije i 12 stranih zemalja. I dalje najveću pozornost od srpskih vina privlače ona Šumadijske udruge koja sad broji 16 članova. Istaknuti srpski vinari i vinske kuće su: Kovačević, Mačkov podrum, Dibonis, Oplenac, Zvonko Bogdan i najnovija vinarija s Fruške gore – Komuna- čiji su muscat otonel i chardonnay dobili zlatne medalje. Od naših, šampionsku titulu je dobila Vinarija Erdut za svoj ledeni Traminac iz 2012 godine, a nagradu je preuzela enologinja Melita Rumbak.

Srpsko vinarstvo posljednjih godina ide velikim koracima prema vrhu. Već danas su blizu kvalitetom svojim uspješnim susjedima Hrvatskoj i Sloveniji, a u Europi neka njihova vina danas se mogu naći i u pokrajini Champagne, među biranim vinima iz cijeloga svijeta.

Meliti Rumbak  – nagrada za Vinariju Erdut

Na kraju i mala noćna razglednica.

Dobar restoran Mala kavanica, Dobričina ulica, odličan music caffe, s jazz glazbom, Boutique Knez Mihajlova, već znani Mikser i disco u susjedstvu Ludost u novom beogradskom centru zabave Savamali…

Vjekoslav Madunić / Foto: Jelena Vlatković

 

 


Beogradski sajam turizma 2016.
Tagged: , , , , , , , ,