Beogradski sajam turizma

Ovogodišnju turističku razglednicu iz Beograda započinjem 36. Međunarodnim turističkim sajmom koji se krajem veljače i početkom ožujka održavao u svim halama velikog Beogradskog sajma. Više od tisuću izlagača iz 54 zemlje svijeta stvorilo je izuzetno zanimljiv konglomerat jezika, običaja i turističke ponude.Beogradski sajam turizmaU tome su prednjačile Grčka i Turska, zemlje koje su najzanimljivije srpskim turistima, a potom Crne Gore i nekih europskih zemalja – uključujuči Hrvatsku. Što je uzrok takvom poretku interesa srpskih turista? Svakako skupoća, kažu kvalificirani i nekvalificirani turistički djelatnici u Srbiji.

Zemlja partner, Indonezija, sa svojih 17 tisuća otoka i otočića od kojih su najpoznatiji Bali, Sumatra i Java, posebna je priča. Oni su se reprezentativno predstavili u centralnoj dvorani (jedinica), sa svim svojim komparativnim prednostima, uključujući folklor i hranu. Hala broj 4 je bila posvećena turističkoj ponudi domaćina, koja je iz godine u godinu bogatija. Nisu to više samo Kopaonik, Zlatibor ili Vrnjačka banja. Sada se nude organizirana putovanja na stotinjak izuzetnih destinacija od Vojvodine na sjeveru do juga Srbije. Sve više je zastupljena ponuda prema novim, mladim generacijama turista, koji preferiraju biciklističke staze, tracking, planinarenje, ronjenje ili vožnju splavima i kajakom po Drini, Moravi ili Libru.

Beogradski sajam turizma (najveći u Jugoistočnoj Europi) od 2003. član je ETTFA (Europske asocijacije), a od prije nekoliko godina i ITTFA (Svjetske asocijacije  turističkih poslovnih sajmova). Značajan dio sajamske ponude od 2005. čine Sajam ugostiteljske opreme HORECA, a zadnijh pet godina i BEOWINE (Međunarodni sajam vina). I mada ove godine nije bilo nekoliko značajnih srpskih vinara (Aleksandrović, Radovanović, Jeremić) ipak je ostatak srpskih vinara i vinogradara ponudio vrlo dobra vina. Vinarije Zvonko Bogdan, Temet, Vršački vinogradi, Mačkov podrum, Trivanović, Dibonis a posebno Miroslav Kovačević, dobitnik dvostruke nagrade – Šampion sajma za rose vino Rosetto i bijelo Sauvignon blanc – potvrđuje da srpski vinari ogromnim koracima iz godine u godinu napreduju prema regionalnim i europskim vrhovima.

Iz Fruškogorske vinarije Dibonis, vlasnik Laslo Boni, dolazi Šampion sajma u kategoriji crvenih vina DI Merlot 2008. Primjetan je napredak Mačkovog podruma, Save Jojića, sa znamenitim tramincem. Inače ovaj vinski vitez svake godine trećeg četvrtka u studenome u centru Novoga Sada priređuje veliku feštu – Dan mladog portugizera. Iz vinarije Zvonka Bogdana kušao sam crveno vino Život teče, koje je u posljednje dvije godine dobilo četiri velika svjetska priznanja uključivši Mondiale de Bruxelles 2013. Posebna je priča vinar Kovačević iz Iriga, koji ne samo da dobija vrhunske nagrade već i širi svoje vinograde tako da sa najnovijom akvizicijom –
nekadašnja vinarija Irig prelazi brojku od milijun litara.

Ivo Andrić-poslaničko mjesto u skupštiniPo prvi puta sam bio u sadašnjoj Skupštini Republike Srbije (nekadašnja SFRJ) u vođenom razgledavanju. Skupština je sagrađena početkom 20.stoljeća na mjestu nekadašnje džamije. Svi mi smo više puta vidjeli veliku dvoranu te građevine, a za mene je bilo najzanimljivije vidjeti mjesto gdje je stalno sjedio nobelovac Ivo Andrić dok je bio poslanik pedesetih godina.

Razglednica iz Beograda ne bi bila potpuna bez restoranskog dijela. Već uobičajne: Znak pitanja, Tri šešira i Kolarac nadopunio sam gastronomskom ponudom restorana Romantičar na Karaburmi (stadon OFK  Beograd) gdje je, u povodu sajma turizma, svečanu večeru sa specijalitetima srpske kuhinje priredila Turistička organizacija Beograda (TOB). U njihovoj organizaciji bili smo i na partiju u Mikseru, gdje je odičnu atmosferu napravio band Perpetum mobile.

U Knez Mihajlovoj posjetio sam izložbu ‘Živeo život – lepši život od 1950. do 1990. u Jugoslaviji’. Prisutni su svi Yu fetiši: Tito, košarkaši, Miroslav Cerar, Mate Parlov… namještaj, odjeća, obuća, jela… Trst, Lepa Brena, Zdravko Čolić, Bijelo dugme, Emir Kusturica, Zimska olimpijske igre u Sarajevu…

U Novom Beogradu sam ljubaznošću Siniše Golca bio ugošćen u Prvoj srpskoj kući vina. To je njihova  drugia  vinoteka, prva je otvorena u blizini hrama Sv. Save. Probrani vinski znalci, od kojih posebno ističem Miću Uzelca (legendu srpskoga somellierstva) i Nenada Andrića, (portal Vinovnik) proveli su me kroz dobar dio srpske vinske priče. Dio vina sam znao otprije, ali je bilo i ugodnih izneneđenja, primjerice vina braće Rajković. Sve začinjeno probranim jelima i određenim vrstama maslinovog ulja. Ta butik vinoteka u Novom Beogradu postala je kultno mjesto vinoljubaca.

Muzej lepšega životaOvaj puta nisam stigao do Ateljea 2012, jer nije bilo predstava. Zato sam u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JUGODRP) pogledao zanimljive predstave: ‘Samo da bude lepo’ Doris Parker i ‘Otela’ (iz ovogodišnje produkcije). Beograd, lijep i živ kao uvijek, poziva na nova događanja. Spomenut ću neka: 11. Beogradski festival igre (plesna manifestacija), Mikser festival na Savamali, svjetsko prvenstvo u veslanju na Ada Ciganliji, festival piva, itd. No, ako turisti iz Srbije ne dolaze u onom broju koji očekujemo u Hrvatsku, po statističkim podacima Hrvati su na trećem mjestu po broju dolazaka u Beograd u 2013. godini. A početkom ove godine porast prometa turista iz  Hrvatske je 40%, a broj noćenja za 41%. Dovoljno je razloga da i vi svojim dolaskom uvećate broj posjeta iz Hrvatske. Do sljedeće razglednice pozdrav svim TOB-ovcima  koji  su mi omogućili da i ovaj puta vidim Beograd u lijepom i zabavnom tonu.

Vjekoslav Madunić


Pročitajte još: Beograd: Dva festivala vina i još ponešto


 

Tagged: , , , , , , , ,