Hrvatske i talijanske arije na 12. Festivalu Tino Pattiera

Koncertom u atriju Kneževa dvora, započeo je 12. Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera koji organizira Dubrovački simfonijski orkestar.Ravnao je maestro Ivan Josip Skender, dok su kao solisti nastupili sopranistica Nikolina Pinko, tenor Domagoj Dorotić i bariton Matija Meić.

Prvi koncert festivala nosio je naziv ‘Večer hrvatskih i talijanskih arija’, stoga su se na programu našle arije talijanskih skladatelja kao što su Verdi, Puccini, Bellini i Mascagni, a osobito oduševljenje kod publike izazvao je izbor iz hrvatskih opera, poput arija opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’ Ivana pl. Zajca, kao i arije opera ‘Mila Gojsalića’ i ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca. Koncert je završio glazbenim dodatkom, izvedbom ‘U boj, u boj!’ iz opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’, a glazbenici su ispraćeni dugim i gromoglasnim pljeskom.

Sljedeći koncert festivala je u utorak, 2. srpnja kada slijedi recital ‘Secret Invitation’. Naziv ovog recitala prijevod je od ‘Heimliche Aufforderung’ što je originalni naslov jedne od Straussovih pjesama koje će se izvesti na ovom koncertu.

U prvom dijelu koncerta sopranistica Nikolina Pinko, violinistica Đana Kahriman, hornist Toni Kursar i pijanistica Stefani Grbić izvode djela Clare Schumann (uz 200. godišnjicu rođenja), F. B. Mendelssohna i J. Straussa, dok je drugi dio koncerta posvećen djelima hrvatskih skladatelja, odnosno skladateljica Jelene Pucić Sorkočević, Dore Pejačević, Frana Lhotke, Božidara Kunca i Ivana pl. Zajca.

I. C.


Tagged: , , , , , ,