Hrvatski filmaši nagrađeni na Berlinaleu

Dodijeljene su nagrade 73. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Dokumentarac ‘Između revolucija’ Vlada Petrija u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji osvojio je nagradu Fipresci za najbolji film iz programa Forum, film ‘Disco Boy’ nagrađen je za Izvanredan umjetnički doprinos, a osim toga je za fotografiju Srebrnim medvjedom nagrađena snimateljica Hélène Louvart, dok je film ‘Morska iskra’ (‘Sea Sparkle’) čiji je pridruženi producent Siniša Juričić (Nukleus Film) nagrađen posebnim priznanjem u programu Generation.

Dugometražni hibridni dokumentarni film Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija realiziran je u koprodukciji s hrvatskim Restartom, a svjetsku je premijeru imao u subotu, 18. veljače u sklopu programa Forum. Između revolucija je film napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena, bivših fakultetskih kolegica i prijateljica koje žive u patrijarhalnim društvima – u Rumunjskoj i Iranu. Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s kućama iz Hrvatske (Restart) i Irana (undisclosed). Podržan je sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta.

Igrani film ‘Disco Boy’, dugometražni prvijenac talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea u kojem jednu od uloga nosi i hrvatski glumac Leon Lučev, svjetsku je premijeru imao u sklopu glavnog natjecateljskog programa 19. veljače na festivalu.

Film ‘Morska iskra’ (‘Sea Sparkle’) belgijskog redatelja Domiena Huyghea otvorio je pak 17. veljače program Generation Kplus. Film je nastao u belgijsko-nizozemskoj koprodukciji, pridruženi producent je Siniša Juričić (Nukleus Film), a jednu od uloga ostvarila je mlada hrvatska glumica Nika Petrović.

HAVC


Američka komedija She Came to Me na otvorenju Berlinalea


Tagged: , , , , , , , , ,