Hrvatski filmovi Animafesta 2018

U programu 28. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. mnoštvo je novih i klasičnih filmova hrvatske kinematografije koji pokazuju kako je domaća animacijska scena i dalje globalno relevantna te podjednako snažna u svim svojim autorskim generacijama.Prije svega, hrvatski film prisutan je u najprestižnijem Velikom natjecanju kratkometražnog filma s tri vrhunska rada. Komedija začinjena erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada, ‘Biciklisti’ Veljka Popovića i više su doli posveta legendarnom Vasku Lipovcu. Nakon metafizičkog SF-a ‘Planemo’, Popović ponovno uspijeva iznenaditi ne samo tehnikom, već i raskošnim nizanjem erotskih asocijacija u ovom filmu živih boja i duha rađenog u koprodukciji s francuskim Arteom.

Jelena Oroz već je svojim prvim autorskim filmom nastalim izvan obrazovne institucije ‘Dva na dva’ izborila Veliko natjecanje, što ne čudi kada se zna da je još diplomskim ‘Vučje igre’ ovladala najvećim animacijskim pozornicama. Ostvaren daljnjom razradom idiosinkrazijske 2D tehnike iz ‘Vučjih igara’, ‘Dva na dva’ je poetsko, otkačeno i meditativno senzorno iskustvo metamorfoze i maženja koje kroz zečje, biljne, prehrambene i tjelesne motive progovara o odnosima, dualnostima i intimnom međuprostoru, izazivajući i snažne sinestezijske reakcije.

Multimedijalni umjetnik, performer i umjetnički aktivist, autor nagrađivanog filma ‘Spomenik’, Igor Grubić u animiranom filmu ‘Kako se kalio čelik’ odražava pak svoj postojani interes za propast jednog utopijskog projekta i radničkih prava, ali nudi i intimnu priču o međugeneracijskim odnosima. Ostvaren minimalističkom 2D tehnikom nemalo nalik klasicima francusko-beneluške škole u crtanju i sjenčanju, ali apliciranom i na dokumentarne snimke privlačnog osvjetljenja i off-zvuka, film Kako se kalio čelik pripovijeda o posjetu oca i sina razrušenoj tvornici. Na animaciji filma radili su i Marko Meštrović i David Lovrić.

Opširnije na: www.animafest.hr

D. J.


Tagged: , , , , , , ,