Hrvatski filmovi i filmaši na 69. Cannesu

Na 69. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 11. do 22. svibnja, u natjecateljskom programu službene konkurencije prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija ‘Sieranevada’ rumunjskog redatelja Cristija Puiua, dok će u programu ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’) biti prikazan kratkometražni igrani film ‘Zvir’ redatelja Miroslava Sikavice.Cannes 2016Dugometražni igrani film ‘Sieranevada’ redatelja Cristija Puiua, nastao u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom, prikazuje se natjecateljskom programu službene konkurencije festivala. Scenarij i režiju filma potpisuje Cristi Puiu, a hrvatsku ekipu filma čine producentica Zdenka Gold, glumica Petra Kurtela, casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizura Štefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, kompozitor Bojan Gagić te majstor za vizualne efekte Tom Vujnović.
‘Sieranevada’ je film o obiteljskom okupljanju. Na povratku s poslovnog puta u Pariz, cijenjeni neurolog mora pokupiti suprugu kako bi nazočili komemorativnoj večeri njegovom ocu, koji je preminuo godinu dana ranije. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

‘Zvir’ Miroslava Sikavice

Kratkometražni igrani film ‘Zvir’ redatelja Miroslava Sikavice, snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma, realistična je priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.
Scenaristi su Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju je zaslužna Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, za masku Mirna Čurak, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler Filma.
Program ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’) održava se od 1969. godine paralelno s festivalom u Cannesu, te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

Paviljon Kuće scenarista

Kuća scenarista je francuska organizacija osnovana s ciljem predstavljanja scenarista na najvažnijim međunarodnim filmskim festivalima i njihovog umrežavanja s producentima, redateljima, glumcima, distributerima i ostalim filmskim profesionalcima, na kojem će hrvatska autorica Karla Lulić predstaviti scenarij dugometražnog projekta ‘Burgeis’. Ova satira s fantasy elementima jedan je od 23 izabrana od ukupno 230 prijavljenih projekata na ovogodišnju Kuću scenarista.

HAVC u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) devetu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). U sklopu market-projekcija bit će prikazani dugometražni igrani filmovi ‘Goran’ Nevia Marasovića, ‘S one strane’ Zrinka Ogreste te manjinska koprodukcija ‘Dnevnik mašinovođe’ Miloša Radovića, kao i dokumentarni film ‘Iza lica zrcala’ Zrinke Katarine Matijević, u svrhu što boljeg plasmana na međunarodnoj filmskoj sceni. Također, predstavnici HAVC-a će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. HAVC će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

Short Film Corner

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Radi se o filmovima ‘4,7’ Đure Gavrana, ‘Sve, još uvijek, u orbiti’ Dane Komljena i Jamesa Lattimera, ‘Zvjerka’ Daine O. Pusić, ‘Belladonna’ Dubravke Turić, ‘Kraj’ Tomislava Šobana, ‘Cvijeće’ Judite Gamulin, ‘Tu, tamo’ Alexandera Stewarta, ‘Pokretni elementi’ Marka Tadića, ‘Planemo’ Veljka Popovića i ‘Novi Južni Zagreb’ Darka Fritza.

HAVC


Dalibor Matanić, Ankica Jurić Tilić i Tihana Lazović
Matanićev Zvizdan nagrađen u Cannesu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,