Hrvatski književnici u Bugarskoj

Književnici Tomislav Marijan Bilosnić, Željka Lovrenčić i Božidar Petrač, predsjednik DHK, te Raško Ivanov, predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u RH, boravili su u Sofiji (Bugarska) kao gosti Doma kulture Dr. Petar Beron.
Književnici u BugarskojPosjetom hrvatskih književnika obilježena je peta godišnjica ‘Književne gostoprimnice’, programa književne suradnje Doma kulture Dr. Petar Beron iz Sofije i Društva hrvatskih književnika (DHK). Predsjednik DHK Božidar Petrač ocijenio je kako je riječ o ‘pet godina iznimne suradnje bugarskih i hrvatskih književnika, pet godina uzajamnoga napora zbližavanja i prožimanja dviju književnosti i dviju kultura.’ Tim povodom u Sofiji je tiskan i predstavljen zbornik Most od riječi, u kojemu su na bugarskom i hrvatskom jeziku svojim književnim tekstovima zastupljeni svi književnici koji su na tim susretima do sada sudjelovali.

Tomislav Marijan Bilosnić i Željka Lovrenčić, pred bugarskim kolegama i mnogobrojnom publikom, zasebno su nastupili i na posebnoj književnoj priredbi upriličenoj u velikoj  dvorani Nacionalne kulturne kuće u Sofiji. Bilosnić se predstavio poezijom iz zbirke ‘Tigar i Afrika’, a Lovrenčić svojim esejima. Program je vodila Nadežda Zaharieva, poznata pjesnikinja, donedavno i zamjenica bugarskog ministra kulture, a sada predsjednica Doma kulture Dr. Petar Beron, te tajnica istoga doma Svetla Slaveeva.

Ljerka Alajbeg, veleposlanica u BugarskojTijekom posjeta Bugarskoj, hrvatske je književnike primila i naša veleposlanica Ljerka Alajbeg, a posjetili su i više bufgarskih nacionalnih institucija u Sofiji.

Tomislav Marijan Bilosnić i Raško Ivanov nazočili su i predstavljanju antologije ‘Suvremena hrvatska poezija’ koju je njezina autorica Elka Nyagolova, predsjednica Slavenske književne i umjetničke akademije iz Varne, upriličila u Klubu glumaca Nacionalnog kazališta Ivan Vazov u Sofiji.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,