Hrvatski savez slijepih: Skupa izvan klupa

U zagrebačkom kazalištu Vidra održana je završna konferencija u sklopu projekta ‘Skupa izvan klupa’.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a njegov cilj bio je obogatiti izvannastavne aktivnosti redovnog programa odgoja i obrazovanja na način da se djeci s i bez oštećenja vida koja pohađaju predmetnu nastavu osigura obrazovni sadržaj obogaćen kreativnošću, prihvaćanjem, uvažavanjem i osobnim razvojem.
Partner u provođenju projekta bila je Osnovna škola Dr. Ivan Merz iz Zagreba. Tako su na konferenciji djeca bez oštećenja vida iz OŠ Dr. Ivan Merz i djeca s oštećenjem vida iz različitih krajeva Hrvatske zajedno odglumila niz skečeva, a u tome im je pomogao predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić koji je ujedno bio i izvoditelj dramskih radionica na projektu.

‘Malo kad sam doživio toliko lijepih iskustava, a elementi tih iskustava su djeca iz integriranog obrazovanja i članovi Hrvatskog saveza slijepih te učenici OŠ Dr Ivan Merz. Prije svega, hvala djeci zato što su pokazali toliko obzirnosti da se ovaj projekt realizira i da se druže te upoznaju nešto novo i suoče se s izazovima. U ovom društvu biti različit nije lako jer su ljudi navikli živjeti okrenuti samima sebi. Jedino što mogu savjetovati ovoj djeci je da nikad ne odrastu kao što nisam ni ja pa mi nije loše’, rekao je Perić.

Djeca su naučila skečeve tijekom boravka u socijalizacijskom kampu koji se održao od 6. do 10. srpnja u ERKS Premantura – prilagođenom i pristupačnom objektu edukacijsko-rehabilitacijskog kampa za osobe s oštećenjem vida.

‘Kad smo prošle godine dogovorili ovu suradnju, nisam mogla ni sanjati da će mi srce biti veliko kao kuća. Upravo zbog prekrasne i divne suradnje. Kad vidim koliko su naša djeca naučila od vas, to se ne može izmjeriti. Tako da se nadam da ova suradnja neće završiti ovdje, nego da će se nastaviti i iduće godine. Djeca su mi rekla da i sljedeće godine žele ići u kamp’, izjavila je Mirela Bukač, edukacijski rehabilitator ispred OŠ Dr. Ivan Merz.

Međusobno razumijevanje i prihvaćanje

U okviru četverodnevnog socijalizacijskog kampa, održano je mnoštvo socijalizacijskih, rekreacijskih te izražajno-kreativnih aktivnosti za djecu s i bez oštećenja vida osnovnoškolske dobi, a koja pohađaju predmetnu nastavu unutar hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava.

Neke od aktivnosti u kampu uključivale su dramske, edukacijsko-rehabilitacijske i sportske radionice, uz društvene igre prilagođene osobama s oštećenjem vida, talent show, karaoke i igre na plaži. Sve se odvijalo pod vodstvom stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u radu s osobama s oštećenjem vida.

Poseban naglasak cijelog projekta je na povećanju socijalnih vještina te znanja i kompetencija u području socijalne uključenosti, jednakopravnosti, međusobnog razumijevanja i prihvaćanja, kreativnog izražavanja i stvaralaštva, kao i unaprjeđenja aktivnog života, sveobuhvatno podižući kvalitetu uključivanja u društvo.

B.K. / Foto: HSS promo


Hrvatski savez slijepih: Bijeli štap u mojoj obitelji


Tagged: , , , , , , , ,