Hygge: Danski način života

U ugodnom hygge ambijentu zagrebačkog Velveta predstavljena je knjiga ‘Hygge – danski recept za sretan život’ danskog autora Meika Wikinga. Događaj je privukao veliki broj ljudi, pa i neke od poznatih lica književne i kazališne scene.O posebnom danskom načinu života govorile su gošće sa zanimljivim iskustvom. Riječ je o Nadi Mirković, novinarki i prevoditeljici koja je svoj pogled na koncept hyggea objasnila kroz odjeću i hranu, dok je Kristina Wolsperger Danilovski, autorica hita ‘Danci i stranci’, govorila o iskustvima iz života provedenog u ‘najsretnijoj zemlji na svijetu’.

Knjige o hygge konceptu ove su godine preplavile svijet, a svojevrsna hygge revolucija stigla je u Hrvatsku. Oduševljenje ovim filozofskim pogledom na život u potpunosti je opravdano: hygge označava blagostanje, udobnost, zadovoljstvo, uživanje u blagodatima života i bližnjih – jednom riječju sve ono vrijedno življenja.

Novinarka Nada Mirković govorila je o hygge konceptu kao ležernom i opuštenom načinu života napominjući kako, generalno govoreći, Hrvati hygge teže uvode u svoj život. Riječ je o tipičnom mediteranskom mentalitetu koji nas, tvrdi Mirković, karakterizira kao narod koji se iznimno brine o tome kakav dojam ostavljamo. Ta osobina nije prisutna kod Danaca – njihova ležernost, opuštenost i uživanje vidljivi su i u načinu odijevanja, pa i u pripremanju hrane. Tvrdi da je, provodeći vrijeme u Danskoj, prvi put upoznala osjećaj uživanja i opuštanja bez posebnog razloga, u malim stvarima, ali velikog značaja.

Kristina Wolsperger Danilovski priznaje kako joj je knjiga pomogla da se prisjeti osjećaja i promjena koje je doživjela nakon što se iz Hrvatske preselila u Dansku. Posebna smirenost i opuštenost, zadovoljstvo i sreća tog naroda izrodila se kao način ‘preživljavanja’ u klimatski i vremenski specifičnim uvjetima. Posebnu pozornost Danci daju interijeru svoga doma, pa je Wolsperger Danilovski naglasila važnost ugođaja koji se posebice naglašava običnim, malim svjećicama koje ‘žmirkaju’ po cijeloj prostoriji.

Oduševljena načinom života koji je upoznala u Danskoj, ipak se osvrnula na vrlo često spominjano nepovjerenje Danaca prema strancima. Ta osobina se i u knjizi naglašava kao jedna od glavnih mana naroda koji se najugodnije osjeća u malom, privatnom i poznatom okruženju.

Nakon zanimljiva razgovora simpatičnih i razgovorljivih gošći, program se nastavio baš kako treba: u hygge druženju s čokoladnom tortom koja je zasigurno došla kao točka na ‘i’ cijeloj promociji.

M. K.


Mozaik knjiga: Hygge kutak i nagradna igra


Darujemo knjigu: Hygge – Danski recept za sretan život
Tagged: , , , , , , , , , ,