Iggy Pop: Singl Free najavljuje album

Neponovljivi Iggy Pop glazbena je velesila čije je ime već više od pola stoljeća sinonim za neiscrpan izvor iskrenog, sirovog i autentičnog rock and rolla. Tri godine nakon albuma ‘Post Pop Depression’ najavljuje novo izdanje naziva ‘Free’.

Novi studijski album ikone rock glazbe svjetlo dana će ugledati 6. rujna, a povodom njegove najave predstavio je i novu pjesmu ‘Free’.

Album će se u potpunosti razlikovati od prijašnjih Iggyjevih izdanja, ispunjen je snažnim emocijama u kojem glazba govori sama za sebe: ‘Na ovom albumu drugi glazbenici u moje ime šalju određenu poruku, ali ja posuđujem svoj glas. Nakon završetka koncertnog ciklusa koji je uslijedio nakon objave albuma Post Pop Depression, osjećao sam se kao da sam se riješio kronične nesigurnosti koja je predugo imala utjecaj na moj život i karijeru.’, otkrio je Iggy.

Unatoč novopronađenom samopouzdanju, utjecajni rocker priznaje kako se u tom razdoblju nije osjećao posve bezbrižno: ‘U meni se javio osjećaj potpune iscrpljenosti. Osjetio sam kako se u meni pojavila želja da okrenem leđa i napustim sve. Želja za slobodom. Znam da je to nestvarno i da je sloboda samo osjećaj, ali čitav sam život vjerovao da je sloboda jedino čemu čovjek treba težiti. Free je album za kojeg me inspiracija neplanirano pronašla, a nastao je zato što sam mu se prepustio.’

Iggy Pop je početak glazbene karijere obilježio kao frontman legendarne proto-punk skupine The Stooges, a zahvaljujući snažnom utjecaju koji je imao na glazbenu kulturu, nadjenut mu je nadimak ‘Godfather of Punk’. Osim kao član sastava The Stooges, stranice povijesti rock and rolla ispisao je i zahvaljujući solo karijeri i hitovima kao što su ‘Passenger’ i ‘Lust For Life’, koju je glazbeni časopis Rolling Stone uvrstio na popis 500 najboljih pjesama svih vremena.

Ž. R.


Tagged: , , , , ,