Igor Mandić: O Vjesniku i erotici

Zagreb je šezdesetih i sedamdesetih godina bio kulturna metropola koja kreativnošću i produkcijom nije nimalo zaostajala za europskim i svjetskim kretanjima – rekao je Igor Mandić na razgovorima s piscem koje je u zaprešićkoj knjižnici Ante Kovačić vodio književnik i glazbeni kritičar Vid Jeraj.Igor Mandić, Vid JerajOdgovarajući na Jerajeva pitanja, Igor Mandić prisjetio se kako je započeo karijeru u Vjesniku koji se i danas navodi kao relevantan izvor. Kad se spomene Vjesnik, neke još uvijek zasmeta što je to bilo glasilo Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske – postavio je Mandić dijagnozu današnjeg stanja svijesti. Jer, Hrvatsku boli fantomski, odrezani ud, kao nakon amputacije ruke, kad ruka boli iako je nema, tako i Hrvatsku boli fantomski socijalizam iako ga nema, rekao je Mandić.

Povod za Jerajev razgovor s piscem Igorom Mandićem najnovija je njegova knjiga ‘Praskozor(je)’, objavljena u izdanju Hrvatskog društva pisaca, u kojoj su bilješke preostale nakon tri autobiografske knjige – ‘Sebi pod kožu’, ‘U zadnji čas’ i ‘Oklop od papira’. Prisjećajući se nedavnog reizdanja knjige ‘Prijapov problem’, u kojoj je razmatrao odnos između erotike, pornografije i književnosti, Mandić je spomenuo kako je 2000. godine postavljeno pitanje njegove ćudorednosti, budući da je u to vrijeme bio glavni urednik Vjesnika. Na pitanja publike o provokacijama po kojima je poznat, odgovorio je da njegova namjera nije bila provocirati, već pisati, a provokacija je bila popratna pojava.

Tako je i nedavno objavljena zbirka eseja ‘Principi krimića’ nastala kada je bio zaposlen u odjelu ‘Romani i stripovi’, a za svoje recenzije krimića primao je plaću malo višu od portirove, pa je počeo pisati kritike i za beogradska izdanja.

‘U Srbiji me nisu voljeli zato što sam Hrvat, a u Hrvatskoj isto zato što sam Hrvat,’ ironizirao je Mandić. Na pitanje iz publike kakve su njegova sjećanja na prijelomne godine 1968. i 1971., Mandić je rekao kako je imao sreću što su ga burna događanja zaobilazila.

Knjižnica Ante Kovačić u Zaprešiću priređuje vrlo atraktivne programe u neobično atraktivno uređenoj dvorani, opremljenoj kao knjiški kabinet. Među brojnom publikom koja je srdačno pozdravila Igora Mandića i Vida Jeraja, bio je i HTV-ovac Aleksandar Stanković, čija zbirka poezije objavljena 2010. godine nosi naslov ‘Igor Mandić na mjesecu’.

Sandra Pocrnić Mlakar


Igor Mandić_Principi krimića
Igor Mandić: Principi krimića
Tagged: , , , , , , , ,