Igor Rudan: U zemlji klanova

Nakon iznimnog prijema koji su u najšire publike već imale knjige ‘Točna boja neba’ i ‘Zao zrak’, osvrnuvši se na napredak moderne znanosti i medicine, naš poznati znanstvenik Igor Rudan nastavlja seriju popularnoznanstvenih knjiga o 21. stoljeću.

Naslov treće knjige – ‘U zemlji klanova: Razmišljanja o prilagodbi u 21. stoljeću’ – aludira na njegovu drugu domovinu, Škotsku, gdje je član Kraljevskog društva u Edinburghu i direktor Centra za globalno zdravlje te jedan od najcitiranijih znanstvenika svijeta.

Promovirao ju je u u zagrebačkom Klubu književnika, a osim autora, sudjelovali su Dražen Pulanić i Branko Cindro te moderatorica Mirna Rudan Lisak, inače njegova sestra, što je Igor Rudan duhovito prokomentirao u kontekstu klanova.

Knjiga u izdanju Naklade Ljevak donosi i dodatne kratke priče i crtice iz života znanstvenika emigranta kao i eseje o gorućim pitanjima 21. stoljeća. Svako poglavlje započinje jednom životnom poukom korisnom u prilagodbi sve bržim promjenama koje je novo stoljeće donijelo te objašnjava kako je bila naučena i zašto je važna. Neki su od primjera: ‘Želiš li uspjeti kao što nitko prije nije uspio, moraš imati hrabrosti živjeti kao što nitko prije nije živio’; ‘Svatko zaslužuje drugu priliku, ali nitko ne zaslužuje treću priliku’; ‘Ne možeš vjerovati ni samome sebi, a kamoli nekom drugom’; ‘Što je ideja veća, konkurencija je manja’; ‘Puno je lakše i zabavnije rješavati tuđe probleme nego svoje’… Izreke poput onih od Grunfa iz stripa Alan Ford, uz smijeh je primijetio jedan od predstavljača.

Igor Rudan rođen je u Zagrebu 1971. godine. Njegov znanstveni opus do 2018. godine uključuje više od 500 objavljenih znanstvenih radova i devet knjiga, koji su, prema bazi Google Scholar, citirani više od 100.000 puta, čime se nalazi među najcitiranijim znanstvenicima svijeta. Thomson Reuters i Američki institut za znanstvene informacije svrstali su ga u ‘Vodeće znanstvene umove svijeta’ u 2015., 2016., 2017. i 2018. godini. U 2016. postao je i redovni član Britanske akademije znanosti – Kraljevskog društva u Edinburghu (The Royal Society), a u 2019. je dobio Rektorovu medalju Sveučilišta u Edinburghu i počasni doktorat Sveučilišta u Splitu. U 2016., u suradnji s Welcome Trustom i BBC-jem, kreirao je popularnoznanstvenu dokumentarnu seriju ‘Preživljavanje: Priča o globalnom zdravlju’, prikazanu i na HRT-u. Autor je knjige ‘Healthy Ideas: Improving Global Health and Development in the 21st Century’ (2015.) te domaćih popularnoznanstvenih knjiga ‘Točna boja neba’ (2017.) i ‘Zao zrak’ (2018.).

N. L.


Tagged: , , , , , , , , ,