Akademik Igor Rudan novi Veleposlanik kravate

Academia Cravatica u partnerstvu s Klubom za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Hrvatskim diplomatskim klubom na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom Muzeju Mimara inaugurirala je novog Veleposlanika kravate.Nakon Mire Gavrana, koji bio prvi, novi Veleposlanik kravate postao je znanstvenik svjetskoga glasa i akademik Igor Rudan, koji će kravatu kao hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu promovirati u godini kada Hrvatska započinje šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europske Unije.

Na svečanosti inauguracije bili su brojni uzvanici, visoki državni dužnosnici i članovi diplomatskog kora, a u samom činu inauguracije, sudjelovali je i Miro Gavran, kao i novoproglašeni Veleposlanik Igor Rudan.

Održana je i jedinstvena smotra kravata zemalja predsjedateljica Europske unije, prigodan program uz nastup Lidije Bajuk, a program svečanosti uveličala je i Počasna satnija Kravat pukovnije, vojno-povijesne postrojbe koja oživljava povijesno junaštvo hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća i svojim programom Smjene straže promovira Zagreb kao Prijestolnicu kravate i Hrvatsku kao domovinu kravate.

Academia Cravatica, koja se više od 20 godina bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao kulturne baštine, svečanom inauguracijom Veleposlanika kravate započinje aktivnosti ususret jedinstvenom europskom festivalu Dani kravate, koji se tradicionalno održava tijekom listopada. Festivalske aktivnosti kulminirat će proslavom Svjetskog dana kravate 18. listopada, uz brojne edukativne i kulturne događaje u Hrvatskoj i svijetu kojima će se toga dana Hrvatsku proslavljati kao domovinu kravate.

T. R.


Tagged: , , , , , , ,