Kravata: Tako svjetska a tako hrvatska

Predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa (HSK) Vinko Sabljo i ravnatelj Academije Cravatice (AC) Marijan Bušić potpisali su u Zagrebu, u sjedištu Academije Cravatice, ugovor o zajedničkoj suradnji tih dviju ustanova koje u misiji svoga djelovanja imaju iste vrijednosti: djeluju u svjetskim razmjerima i obje promoviraju hrvatski identitet, te kulturu suživota među narodima i kulturama.Polazeći od činjenice da je kravata po svojem podrijetlu, razvoju i simboličkim vrijednostima istodobno hrvatska i svjetska, te pripada hrvatskom narodu i svim narodima svijeta, Hrvatski svjetski kongres i Academia Cravatica ovim ugovorom započinju suradnju poglavito u svjetskoj promociji Dana kravate, manifestacije koja se od 2008. godine svečano obilježava svake godine 18. listopada kao spomendan u Hrvatskoj, a od tada se sve više obilježava u raznim dijelovima svijeta.

Tim zajedničkim djelovanjem i zalaganjem želi se doprinijeti da hrvatski narod u domovini i iseljeništvu, ali i svi narodi svijeta zajedno svečano obilježavaju i slave neke temeljne ljudske i civilizacijske vrijednosti koje kravata simbolički izražava i prenosi: sloboda i odgovornost ljudske osobe, dostojanstvo i uljudnost, radost zajedništva i svečanih prigoda, sklad prava i dužnosti kao bitan uvjet demokracije, konstatirano je ovom prigodom.

Vinko Sabljo i Marijan Bušić, zajedno sa svojim suradnicima, izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora. ‘Tako svjetska, a tako hrvatska – kravata. To je platforma na kojoj mi djelujemo pa je iz tog razloga suradnja s Hrvatskim svjetskim kongresom logički slijed događaja. Hrvatski svjetski kongres je duboko hrvatska organizacija, s velikim razumijevanjem za svijet, što mnogima u Hrvatskoj nedostaje. Tako i oni koji žive izvan naše domovine duboko žive svijet i pojedinu zemlju, a opet su duboko hrvatski. Baš kao i kravata – svjetska, a opet – duboko hrvatska’, izjavio je Marijan Bušić, ravnatelj Academije Cravatica, naglasivši kako je u tijeku postupak proglašenja Europskoga dana kravate u Europskom parlamentu, nakon čega bi se u Ujedinjenim narodima pokrenula inicijativa za proglašenje Svjetskoga dana kravate.

‘Niti jedan hrvatski proizvod nije tako svjetski poznat kao kravata, a kad kažem kravata, vidim tu Hrvata. Niti jedna hrvatska udruga u svijetu nije tako poznata kao Hrvatski svjetski kongres i imam osjećaj da su se danas našli brat i sestra, sestra i brat. Raduje me da smo potpisali ovaj ugovor o suradnji i uvjeren sam da ovo neće biti samo protokolarno već jedno zasijano sjeme uz čiju pomoć će niknuti jedna plodna žitnica na kojoj ćemo žnjeti svi’, izjavio je predsjednik HSK, Vinko Sabljo.

I. R.


Novogodišnja šetnja uz Kravat pukovniju
Tagged: , , , , , , , , , ,