Novogodišnja šetnja uz Kravat pukovniju

Academia Cravatica i Turistička zajednica grada Zagreba organiziraju 1. siječnja tradicionalni novogodišnji program smjene straže i ophodnje gradom, koji počinje u 12 sati na Trgu sv. Marka te se potom nastavlja u užem središtu Zagreba.

Kravat pukovnija će obilježiti prvi dan u 2015. godini smjenom straže i šetnjom od svog sjedišta na Dolcu preko Tkalčićeve ulice, Krvavog mosta, Radićeve ulice i Kamenitih vrata, nakon čega će se na Trgu sv. Marka točno u podne održati ceremoniju pregleda naoružanja i svečani postroj.

Tim je turističkim projektom oživljeno sjećanje na pukovniju hrvatske lake konjice iz XVII. stoljeća koja je, osim iznimnog junaštva vojnika, bila prepoznatljiva i po odori, odnosno slikovitim rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv.

U sklopu izvedbe programa, zbog kretanja konjanika kroz grad, u razdoblju od 11.30 do 14 sati kratkotrajno će se prekidati promet na sljedećim prometnicama: Dubravkin put –  Ilirski trg – Opatička – Demeterova – Basaričekova –  Trg sv. Marka – Kamenita ulica – Radićeva  ulica –Trg bana Jelačića –  Bakačeva ulica – Kaptol  – Mikleušićeva ulica – Tkalčićeva ulica – Krvavi most – Trg sv. Marka.

K. P.


Pročitajte još: Kravat pukovnija kao turistička atrakcija , Dan kravate u Hrvatskoj


 

 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,