Igor Taritaš: Street art intervencija u Martićevoj

Tijekom srpnja umjetnik Igor Taritaš izveo je street art intervenciju u zagrebačkoj Martićevoj ulici u okviru EU projekta CreArt.Mural Igora Taritaša nalazi se na križanju Martićeve i Vojnovićeve ulice pored privremene funkcionalne instalacije ‘Space Invade’ autora arhitekta Dine Belamarića, koja je namijenjena različitim oblicima sastajanja.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika već treću godinu zaredom u okviru EU projekta CreArt 2.0. organizira izvedbu umjetničke intervencije u centru Zagreba. Dosad su izvedeni murali Damira Sobote na Osnovnoj školi Matka Laginje, i Lava Paripovića na trafostanici u parku vrtića.

Mural Igora Taritaša prikazujući imaginarni interijer iz kojeg vidljiv eksterijer, iluzionistički nas odvlači na neka druga mjesta. Dehumanizirajući prostor Igora Taritaša baš suprotno, uvlači promatrača u svoje prostore zadržavajući mu pozornost u interijeru osjećajem ugode te slobode koji donosi eksterijer. Uz skulpturu „Space Invader“ autora arhitekta Dine Belamarića, koja je namijenjena različitim oblicima sastajanja, promatranje murala, svim okupljenima, omogućuje putovanja na neka imaginarna mjesta.

Igor Taritaš (1987., Pakrac) završava osnovnu školu u Hercegovcu kod Garešnice. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2007. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Ante Rašića 2013. godine. Kao učitelj likovne kulture radi u Popovači i Velikom Grđevcu. Izlagao je na 14 samostalnih i nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstva od kojih valja izdvojiti samostalnu izložbu u Von Fraunberg galeriji u Düsseldorfu, grupne izložbe ‘Stilles Leben’ i ‘Knotenpunkt 19’ u Affenfaust galeriji u Hamburgu, Bijenale slikarstva u Zagrebu, ‘Exporting Zagreb’ u Narodnom muzeju u Poljskoj, ‘Junge Kunst aus Kroatien’ u Austriji te ‘Affordable Art Fair’ u Londonu, Singapuru, Hong- Kongu i Briselu. Odnedavno ga predstavljaju inozemne galerije Sol art iz Dublina, Von Fraunberg art Galerry iz Düsseldorfa, Affenfaust Galerie iz Hamburga i Oxholm Galleri iz Kopenhagena. Slike Igora Taritaša nalaze se u privatnim kolekcijama u Engleskoj, SAD-u, Australiji. Njemačkoj, Norveškoj, Irskoj, Danskoj, Italiji, UAE, Singapuru.

H. D. / Foto: Vanja Babić


Tagged: , , , , , , , , ,