Ivan Karaga: Sunce u Laubi

U utorak, 6. ožujka (19 sati) u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje prve samostalne izložbe Ivana Karage pod nazivom ‘Sunce’.S Karagom se zagrebačka Lauba upoznala u rujnu 2017. nakon portage za autorom murala na Selskoj ulici, koja je objavljena preko Laubinih društvenih mreža. Nije dugo trebalo da se otkrije autor i uslijedila je suradnja. Radovi u Selskoj izvedeni su u tehnici akrila i zasad su mu to jedini street art radovi. ‘Unuci se igraju/Provjera’ posveta je baki i izveden je 2014. godine, a ‘Karika koja nedostaje’ posveta je ocu i nastao je krajem prošlog ljeta.

Ivan Karaga u Laubi se predstavlja serijom akrila na platnu ilustrativnog karaktera nastalih pod utjecajem digitalne ilustracije te kolorizma pop-arta i japanskih drvoreza. U njegovim radovima dominiraju čiste boje bez tonskih prijelaza. Inspiracija su mu ponovno članovi obitelji te različiti introspektivni procesi, fascinacija prirodom i makrosvijetom koji nas okružuje, prije svega Suncem – koje je i tema ovog ciklusa. Ciklus ‘Sunce’ nastajao je spontano u razdoblju od 2013. do 2018. godine. Riječ je o jednostavnim kompozicijama reduciranih elemenata svedenih na znak. Autor vidi motiv Sunca kao simboličku poveznicu s ljudima i svijetom oko sebe.

Uz otvorenje izložbe ‘Sunce’, Lauba će predstaviti i novi rad na unutrašnjem betonskom zidu – mural Ivana Karage ‘Bez naziva’ koji će, uz trajno postavljene radove Ivana Kožarića, Marije Ujević Galetović, Siniša Majkusa i Mirona Milića ispred, te instalacije Viktora Popovića i Ivane Franke u Laubi, postati novim radom u stalnom postavu Kuće za ljude i umjetnost.

L. B.


Tagged: , , , , , , ,