Igračke iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt

Izložbom ‘Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt’, MUO gostuje u Etnografskom muzeju u Zagrebu u okviru njihova izložbenog projekta ‘Igračke – djetinjstvo zauvijek’.Odabirom eksponata iz zbirke tekstila i modnog pribora, zbirke metala i zbirke namještaja, koji potječu iz druge polovine 19. i do sredine 20. stoljeća, naglašava se raznovrsnost i zanatska razina izvedbe sačuvanih igračaka kao i raznovrsnost materijala od kojih se igračke izrađuju, poput porculana, srebra, tekstila, drva, celuloida i papira.

Kustosice i autorice izložbe iz Muzeja za umjetnost i obrt, dr. sc. Arijana Koprčina i Andrea Klobučar, ističu kako izbor iz fundusa MUO ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu kao i na njihovu zanimljivost u kontekstu primijenjene umjetnosti. Takve igračke uspomene su na davna djetinjstva i romantičnu prošlost sačuvanu u muzejskim zbirkama, a svojim najljepšim izvedbama pripadaju najzanimljivijoj muzejskoj građi. Izvedene su pažljivo i minuciozno, u cijelosti ručno ili ručnom doradom detalja koja odlikuje produkciju tog doba.Izuzetan primjerak je kuća iz 19. stoljeća, najvjerojatnije nastala tijekom treće četvrtine stoljeća, sa salonima i spavaćom sobom, u obliku dvokatne palače s tri zatvorene stranice i jednom otvorenom kojom je dostupna igri. Kuća je potpuno opremljena detaljima poput staklenih čaša, kaminskog sata, posuđa i kositrenih svijećnjaka, a izvedena je na tragu luksuznih njemačkih kuća za lutke s reprezentativnim stubištima, salonima i drugim prostorijama kakve su poznate od 17. stoljeća nadalje.

Autorica izložbenog projekta je dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju. Izložba je otvorena do 28. studenoga.

M. Z. / Foto: MUO


Tagged: , , , , , , , , , , , ,