Imageination: 2. dio izložbe u Centru Kaptol

Izložba Imageination / Odjeća, tekstil, maska i kostim kao tema i medij u ovodobnoj umjetnosti otvorena je u galeriji Karas u Zagrebu.

Slaven ToljOčito je pomno i sa studioznošću ova izložba organizirana, a sve kako bi bila što pokazljive bila javnosti predočena sa što dojmljivijim eksponatima i tumačenjima.Sadržajno pokazuje idejne koncepte izražene u umjetninama kao djelić kreativne kulture i to ne samo u Hrvatskoj, kako u odjeći i tekstilu, tako i modi i kostimima kao temama i medija u ovodobnoj umjetnosti.

Karas-Dalibor MartinisDrugi dio izložbe otvara se u subotu 2. studenoga u 12 sati u Centru Kaptol/3. kat. Kustosica izložbe je Silva Kalčić.

Izložba je nastala kao odjek znanstvenog skupa ‘Odjeća kao simbol identiteta’ , kojeg je organizirao Tehnički fakultet Sveučilišta u Bihaću, a predvodio mr. sc. Irfan Hošić, 2011. godine. Prvobitna željena lokacija zagrebačke izložbe bila je Tvornica tekstila Kamensko, u koju su su za djelovanja tvornice bili umješteni i arhitektonski studiji. Međutim, sa zatvaranjem tvornice te kupnjom i zatvaranjem Domaće tvornice rublja od off-shore tvrtke u stečaju i, politizacije slučaja to nije bilo moguće. Zbog iznalaženja izložbenog prostora bez naplate najma pronađeno je drugo simbolično mjesto mode, zatvoreni dućan luksuzne robe Nicolas, paradigma neobarokne estetike i neo-artdecoovskog egipatskog revivala (u temi zlatnih stupova i polikromnog poda), kao svojevrsni ‘arhitektonski Faberge’, da parafraziramo nadimak jednog dućana Hansa Holleina, i navodi na promišljanje što je to luksuz i ‘luxury goods’ te je svjedočanstvo pada kupovne moći ne samo hrvatskih građana, nego i hrvatske elite, kao i de-centralizacije središta grada.

U okviru projekta Imageination / Suvremena umjetnost i moda održavat će se studentske radionice Modne fotografije pod vodstvom Sofije Silvie u suradnji s modnom dizajnericom Ivom Konstrenčić (ovodobnjenje tradicije) odnosno obrta pletenja pruća u manufakturi u Legradu pod vodstvom Tonija Franovića i Ane Elizabet te kostimografije Ljiljane Petrović i Mateje Benedetti.

Ivan Raos

Pročitajte još: Imageination u galeriji Karas

Tagged: , , , , , , , , , ,