In memoriam: Jurica Popović (1958.-2023.)

Glazbenik Jurica Popović iznenada je preminuo u Zagrebu u 66. godini.

Glazbom se počeo baviti 1981. godine, osnivač je grupa Trotakt projekt (1981.) i Gracia (1989.) te autor nekoliko stotina pjesama koje su izvodile ove dvije grupe. Poznat je i kao kantautor pod imenom DJ Pop.

U njegovoj glazbi uživali su mnogi, a stilski raspon njegovih djela seže od alter rocka (Trotakt projekt u osamdesetim), etno popa (Gracia u devedesetima), elektro popa (DJ Pop u 2000–im) do instrumentalne glazbe.

Glazba je bila njegova velika ljubav, a sam je radio aranžmane za svoje pjesme te pisao tekstove i glazbu. Kompletan opus se nalazi na 13 albuma. Tvorac je i lika za djecu Simpatico, koji kroz pjesmu educira ljude o potrebi razvoja socijalne svijesti i pomaganja drugima.

Godine 1990. osniva svoj studio za snimanje, a vlastitu izdavačku kuću naziva Magic Music. Sve daljnje planove oko stvaranja glazbene karijere prekida Domovinski rat u koji se Jurica Popović uključuje kao dragovoljac.

Nakon demobilizacije 1992. godine, Gracia snima svoj drugi album ‘Vrijeme snova’ i dalje niže albume. U 2013. godini producira za potrebe HTV–a dokumentarni film o multimedijalnom djelovanju Trotakt projekta. U 2014. godini objavljuje autorsku zbirku pjesama iz osamdesetih ‘Trčeći za dugom, spotičem se o kamenje’.

Počivao u miru, dragi Jurica.Tagged: , , ,