In memoriam: Krunoslav Cigoj

Krunoslav Cigoj (1949. – 2015.)
Krunoslav CigojKrunoslav Cigoj, najznačajniji hrvatski operni tenor zadnje trećine 20. stoljeća, operni i operetni redatelj, preminuo je u četvrtak, 27. kolovoza nakon duge bolesti u 67. godini života.

Rođen je u Zagrebu 20. ožujka 1949. godine. Školovao se prvo u Zagrebu, a potom na Konzervatoriju u Beču. Na sceni je debitirao još kao osamnaestogodišnjak, 1967. godine u Splitu kao Ernesto u Donizettijevu ‘Don Pasqualeu’, a samo dvije godine kasnije pjevao je u bečkoj Volksoperi Nemorina u ‘Ljubavnom napitku’. Imao je samo 22 godine kada mu je objavljen album pod naslovom ‘Kruno Cigoj – Der Welt jüngster Opern-Tenor’ (najmlađi svjetski operni tenor), a odmah 1970. godine uslijedila su još dva albuma, također u Njemačkoj. Na jednoj je snimio operne arije uz pratnju hamburškog Državnog filharmonijskog orkestra pod ravnanjem samoga Nella Santija, na drugoj su bile i operetne arije i kancone pod naslovom ‘Dein ist mein ganzes Herz’, po znamenitom napjevu iz Lehárove ‘Zemlje smiješka’.

Krunoslav Cigoj ostat će zapamćen po svom izražajnom glasu i vrhunskoj interpretaciji. Širu popularnost je stekao u tipičnom belkanističkom tenorskom repertoaru. Pamtit ćemo ga po sjajnim ulogama od Almavive u Rossinijevu ‘Seviljskom brijaču’, Rodolfa u Puccinijevoj ‘La bohème’, preko Alfreda i Adorna u Verdijevim operama Traviata odnosno Simonu Boccanegri, po zahtjevnom Atili i Boitovu Neronu i mnogim drugim uspješnim interpretacijama. Režirao je opere i operete u Zagrebu, Osijeku, Sarajevu i Mariboru, a okušao se i u diplomaciji.

C. R. / Arhivska fotografija: Croatia Records, LP ‘Najljepše melodije svijeta’, 1977.)

Tagged: , , , , , , , , ,