In vino veritas by Tomislav Radić: Hrvatska kuća vina

Trsje moslavečko
Breg. Klet drvena. 
Dišeća brajda zelena.
Trsja i kolski puti.
Sunce. Grozdeki žuti.
O, blaženi časi zorenja
večnoj okrepi živlenja.

Sisačko-moslavačka županija usprkos epidemiološkoj situaciji planira novi zamah turizma. U Popovači se planira gradnja Hrvatske kuće vina. Ta će kuća povezati bogatu tradiciju i suvremeno vinarstvo Moslavine te pridonijeti promidžbi autohtone sorte vina škrleta. Projekt će se najvećim dijelom financirati iz fondova Europske unije.

Na predstavljanju turističkih planova prikazan je i novi promotivni film u kojem je i Moslavačka vinska cesta na kojoj su poznate vinarije Trdenić, Mikša, Florijanović, Miklaužić, Ilovčak, Prpić, August, Romić, Sambolek, Jaram, Kašner, Cvanciger i Kosovec.

Najveća moslavačka vinarija je Trdenić iz Trnovke ponad Volodera. Trdenići imaju obiteljsku vinarsku tradiciju. Više od stotinu godina proizvode vina. Od kućne manufakture do početka devedesetih zasadivši 1500 loza nepovratno su zaplovili u avanturu zvanu vinogradarstvo i vinarstvo. Danas je površina povećana na 15 hektara s godišnjom proizvodnjom od oko 100.000 litara vina. Najviše imaju škrleta, a proizvode još bijeli i sivi pinot, rajnski rizling, traminac crveni, a od crnih sorti cabernet sauvignon i portugizac.

Svoje najbolje vino Pinot sivi 2015. founder’s reserve posvetili su pradjedu s mamine strane Josipu Blaškoviću. To je vino 2014. godine je na velikoj izložbi u Kutini 2015. dobilo 92 boda i titulu šampiona. I godine 2019. bili su šampioni sa Škrletom odležane berbe iz 2015. dobivši 89 bodova. Osvojena je i bronca za Škrlet na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu na Decanteru. Trdenići su tijekom posljednjih desetak godina, a posebno u posljednjih pet-šest podigli kvalitetu nekadašnjeg škrleta za široku potrošnju u lepezu vrlo dobrih vina. Tako imaju više godišta Škrleta označenih s private collection, Gewürzt Traminer p.c 2017. i Pinot sivi 2015. founder’s reserve. Najviše vinograda je na položaju Donja Vlahinićka – oko 12.000 trsova cabernet sauvignona, 8000 pinota sivog, 8 000 škrleta i oko 1500 portugisca. Na Medvedovu, gdje imaju i vlastiti ribnjak dimenzija 85 x 15 metara poribljen vranskim i lonjskim šaranom s mrijestilištem, na 18.000 trsova prevladava škrlet . Na Bukovcu je oko 20.000 trsova pinota, a na Krmelovcu još 8000 škrleta.

Škrlet je prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona. Od ukupno 227 ha vinograda u Sisačko-moslavačkoj županiji, 76 ha je pod sortom Škrlet, a od toga je 68 ha u Moslavini. Moslavačka vinska cesta i Hrvatska kuća vina bit će među najvažnijim turističkim privlačnostima Sisačko-moslavačke županije.

Nek popeva Moslavina
Nek se toči volodersko rujno vino z lagviča
i popevka puca sve do starog Garića.
Kad skrenemo na šumske pute
najte se bojati drage nam košute.
Vu veselju niko nek nebu po sredi
pa čak ni negdašnje gazde grofi Erdedi.
Od radosti nek se ori z Velikoga Brda
se do gostih bujnih lojnskih vrba.
Nek se pije graševina, nek popeva Moslavina


Tagged: , , , , , , ,