In vino veritas by Tomislav Radić: Magistra in vino

‘Veritas attributa vino est.
Istina se pripisuje vinu.’
(Plinije Stariji 23.-79.)

Historia magistra vitae est. Povijest je učiteljica života, a jedna mlada i lijepa učiteljica ušla je u vinsku priču”. Nakon radnog dana u školi, Sara Pavić odlazi u vinograd, pomaže u podrumu i bavi se plasmanom vina OPG-a njezina brata Hrvoja Pavića. Otac, majka i Hrvoje su profesori, a sestra Sara učiteljica razredne nastave, pa je vinarija dobila ime Vina Magistra.

Hrvoje Pavić živi u Čepinu, magistar je edukacije povijesti i hrvatskog jezika i književnosti. Radi u Osijeku kao nastavnik u osnovnoj školi, ali je prihvatio i posao suradnika za marketing i odnose s javnošću u Erdutskim vinogradima. Kroz taj posao privukla ga je vinska priča. Nagovorio je roditelje i sestru da kupe vinograde i vinski podrum u Erdutu i tako je nastala njihova obiteljska vinarija.

Na prvim jesenskim ‘Vinskim razgovorima s Tomislavom Stiplošekom’ u Zagrebu predstavili su vina svoje prve berbe 2018. godine: Graševinu, Rosé od Zweigelta, Muškat, Merlot i Chardonnay barrique.

Vinograd Ive Brzice prostire se na 4,42 hektara površine, na poluotoku duljine 11 km i širine 5 km. S tri strane okružen je Dunavom, na erdutskoj kosi, nadmorske visine 150 m iznad rijeke, na lesnom tlu, bogatom mineralima koji daju poseban karakter grožđu. Brzica je bio trgovac. Prodavao je najcjenjenije i najskuplje traktore John Deere. Ove godine već je pobrao chardonnay, graševinu i vranac, kojeg jedini uzgaja u ovom dijelu Hrvatske, a još treba u berbu merlota i cabernet sauvignona. Za ovogodišnji urod kaže da je vrlo dobar.

Dr. Mladen Siber koji ima lijepo uređen vinograd u Erdutu s 10 hektara, godišnje proizvede između 15.000 i 20.000 butelja, a ostatak grožđa proda drugim vinarima. Ozbiljnim vinarstvom dr. Siber se počeo baviti kada je otišao u mirovinu i stomatološku ordinaciju ostavio sinovima.

Među najboljim graševinama je vino također stomatologa dr. Branka Mihalja, koji ima vinograde u Kutjevu. Obitelj Stjepana Šafrana, prema pisanim dokumentima od 1692. godine, bavi se vinogradarstvom i podrumarstvom, ali Šafran je bio predsjednik Hrvatske obrtničke komore ne kao vinar nego kao metalac, vlasnik tvrtke Metalproduct. U Varaždinskoj županiji vinogradi Stjepana Šafrana prostiru se na dvadesetak hektara bregovitih padina humskog i brezničkog vinogorja.

Na turističkom imanju na Vuglec Bregu u Hrvatskome zagorju među raznim vinima može se kušati i ekskluzivan pjenušac Jasminka with Vuglec & Bodren. Pjenušac je rezultat zajedničkog projekta enologinje i predsjednice Udruge Vino Zagorje, Jasminke Šaško, vlasnika i autora koncepta Vuglec brega, Borisa Vugleca, inače električara i vinara Borisa Drenškog, koji se dosad sa svojim ledenim berbama okrunio s čak 22 Decantera.

I vlasnik Elektrolaba, Tomislav Bolfan, već je dugo u vinskom svijetu i u Hrašćini u Hrvatskom zagorju proizvodi biodinamička vina. Elektroničar Ivan Sokač iz Stubičkih toplica proizvede godišnje 20.000 butelja Rajnskog rizlinga, Graševine u Traminca. To su vrhunska i kvalitetna vina s geografskim podrijetlom za koja je u posljednjih pet godina dobio oko sto plaketa i medalja.

Mnogo se još uspješnih ljudi raznih profesija počelo baviti vinom. Vino je fino, u vinu se uživa, vino se dobro prodaje, a kada se u glavnom poslu ostvari čista dobit zašto ne uložiti u vinarstvo. Većina tih poduzetnika i dalje se bavi svojim glavnim poslom, a neki su se potpuno posvetili vinu. I tako sada nije više važno što si bio, što si prije pio nego što sada imaš u vinogradu i u podrumu.

‘Quae potu peccas, ignoscere tu tibi noli:
nam crimen nullum vini est,
sed culpa bibentis.
Što zgriješiš u piću,
nemoj sebi oprostiti,jer vino nije ništa krivo,
već je to grijeh onoga koji pije.’
(Marcus Portius Cato Censorius,234.-149.pr. K.)

Objavljeno u reviji Agroglas 9. listopada 2019.
Tagged: , , , , , , , ,