In vino veritas by Tomislav Radić: Trdenići u Witrini

Tvojih loza, domovino,
Tvoji sinci piju vino;
Tvojoj žrtvi krvca naša,
Tvojoj sreći prva čaša.
(Ivan Mažuranić, 1814.-1890.)

 

Došlo je do gužve na ulici u središtu Zagreba u Vlaškoj 7 ispred trgovine s vinima i delicijama Witrina. Brojnim zaljubljenicima u vino koji su se okupili te ljetne večeri složna braća Trdenić iz Popovače predstavili su šest ljetnih osvježavajućih vina.

Večer je započela usporednim kušanjem tri Škrleta: Škrlet 2018 baršunastih kiselina ugodno je klizio niz nepca, Škrlet 2017 Private Collection dolazi s biranih položaja i zavidne je svježine koju ugodno ispunjavaju arome citrusa i voća te nešto kasnije i badema, a Škrlet 2015 Private Collection mnoge je natjerao da se zamisle nad onim što im je u čaši jer takva kremoznost i kompleksnost odudara od predrasude da je škrlet jednogodišnje vino.

Vrhunac večer bio je kratki nastup pjevača Papagena, koji je svojim baritonom otpjevao poznati refren pjesme ‘In vino veritas’ baš u trenutku kad se potočio Rosé koji je odmah stekao naklonost ženske publike. Polusuho vino s aromama jagode koje dolaze od Cabernet sauvignona i aromama kupine za što je krivo nešto Portugisca ostavlja u ustima izuzetan osjećaj svježine unatoč ostatku šećera.

Kušalo se i dva Pinota: Pinot bijeli 2017 Private Collection i Pinot sivi Founders Reserve 2015. Na završetku te vinske svečanosti na ulici ispred Witrine poslužen je Gewürztraminer 2017 Private Collection s izraženim sortnim aromama i dobrim balansom kiselina i sladora. Čak je i nekoliko njemačkih turista koji su se pridružili degustaciji značajno kimalo glavom u stilu ‘sehr gut’.

Vinarija Trdenić nalazi se 60 kilometara od Zagreba na obroncima Moslavačkog gorja gdje su njihovi vinogradi od koji su neki stari i više od 100 godina. Prve vinograde zasadio je pradjed davne 1937. godine, a braća Trdenić, Krešimir i Tomislav su peta generacija koja njeguje obiteljsku tradiciju uzgoja vinove loze.

Trdenići imaju 15 hektara vinograda, s više od 85.000 loza i podrum kapaciteta 100.000 litara. Vinarija Trdenić proizvodi bijela vina: Pinot sivi, Pinot bijeli, Graševinu, Traminac, a posebno se ističe vino od autohtone sorte Moslavine Škrlet, koji je u Hrvatskoj, uzgojen na manje od 100 hektara. Njihov Škrlet Private collection mirisno podsjeća na zelenu lubenicu, bijelo cvijeće, bijele jagode, breskve i ananas. Okus je svilen, srednje kiseline i izražene mineralnosti. Odnjegovan je u podrumu posebnom vinifikacijom od grožđa s najboljih položaja. Ima visoke alkohole koji se tijekom pijenja ne osjećaju zbog skladnosti vina. Od crnih sorti Vinarija Trdenić ima Cabernet sauvignon.

Obitelj pridonosi i razvoju turizma, jer na vinskoj cesti Moslavine osim vina nude i tradicionalna jela, janjetinu i odojka s roštilja ili odojak s ražnja, šarana na procjep (na rašljama) i lovački gulaš.

Turisti obvezno kušaju perjanicu vinarije – Škrlet. Ta autohtona sorta prošla je klonsku selekciju. Stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu organizirali su matičnjak u vinogradu Marka Miklaužića. Od 128 klonova na kraju su ostala tri bezvirusna 22, 33, i 74 koje su dakako i Trdenići posadili. Na klonskoj selekciji nakon graševine, škrleta i kraljevine radi se na drugim sortama što će rezultirati boljom kvalitetom grožđa.

‘Gle kako se vince ljulja
Ajd, po grlu baš do srca,
Ko u vatru kaplja ulja,
Nek iz srca iskra frca.’
(August Šenoa, 1838.-1881.)

Objavljeno u reviji Agroglas 11. rujna 2019.
Tagged: , , , , , , ,