In vino veritas by Tomislav Radić: Vino uz žlicu kod Miki’sa

‘Vino čini dobru volju
Dobra srića jošće bolju’
(Pavao Ritter Vitezović, 1652.-1713.)

Kako sljubiti vrhunska vina s varivima?U nedavno otvorenom restoranu Miki’s u Zagrebu održano je četvrto izdanje eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’. Za sparivanje s vrhunskim hrvatskim vinima odabrana su zagrebačka variva, a jelovnik od sedam sljedova osmislio je i pripremio chef Nino Đurina.

Ravioli s rikotom i mrkvom sljubili su se s Poletti Chardonnayem iz 2018. Vino je predstavio je Matteo Poletti, već sedma generacija te poznate vinarske obitelji iz istarskog sela Markovac, nedaleko Višnjana. Značajke tog vina su ugodne kiseline i mineralnost, svježina ga čini vrlo pitkim i moćnim, a u njemu su prisutne i fine note tropskog voća.
Krem juhu od buče, ukrašenu s nekoliko kapi bučina ulja pratila je Lectus Graševina 2017, koju je predstavio direktor Vinologa i enolog Saša Zec. Graševina dolazi iz Vinologovih vinograda u Iloku. Toplo je žute boja s mirisima zrelih jabuka i krušaka, začinjenih s primjesama mirisa sijena. Okus je ugodan i trajan, a živahne i uravnotežene kiseline daju joj harmoničnost.

Gregada s krumpirom od tri vrste ribe (oslić, orada, škarpina) servirana je uz Agris Malvaziju 2017. . Boutique vinarija Agris nema svoje vinograde, ali grožđe nabavlja s vrhunskih položaja i od odabranih proizvođača. Malvazija je ubrana na poznatom istarskom vinskom lokalitetu Santa Lucia a dotjerana je u njihovoj vinariji u Rakovom potoku kod Zagreba. Vino je bistro, slamnato žute boje, miris je čist, otvoren i intenzivan. Dominiraju voćno-floralne note jabuke, breskve i akacije isprepletene s herbalnim mirisima. Na nepcu je suho, svježe, srednjeg tijela a finale je u znaku vrlo ugodnog gorkastog završetka.

Teletina s graškom i noklicama sljubljena je s vinom Trapan Revolution 2016 (kupaža cabernet sauvignona, merlota, syraha i terana). Teran, perjanica tog i svih drugih crnih i rose vina vinarije Trapan iz Zapadnog istarskog vinogorja (Cuf pored Šišana, Pula), dominira i bitno određuje i to vino.

Svježina i ljubičica terana, ribiz cabernet sauvignona, višnja syraha i papar jednog i drugog i malinasta finoća merlota isprepliću se dok oko uživa u gustoj mačkastoj viskoznosti rubinsko crvenih kandži ljubičastog odsjaja. Nepce prepoznaje pitkost, svježinu, finu taničnost, mineralnost i fini, široki i dugački naknadni gutljaj. Zlatno varivo spravljeno od boba, slanutka, leće i špeka spareno je s vrhunskim vinom Brzica, Merlot barrique 2014. To vino iz Erdutskog vinogorja duboke je crvene boje s aromom bobičastog voća u kojem se posebno ističe ribizl, nezamjetnih tanina, a osobito je bogato ekstraktima i mineralima. Blagog je okusa na drvo, odnjegovano u hrastovim bačvama.

Poslužena je i slastica, Torta od bourbon vanilije s malinama. Uz tortu, pilo se neobičan proizvod Vinarije Šafran, prikladnog naziva Summer Wine. Taj osvježavajući, aromatizirani vinski koktel sa svega 8,9% alkohola dobiven je od kvalitetnih vinskih sorti i obogaćen je prirodnim aromama jagode, breskve, naranče, limuna i jabuke. Serviran uz tortu te uz dodatak komadića svježih borovnica, breskvi, ananasa i nekoliko kockica leda, pokazao se kao čarobna kombinacija za kraj još jedne gastronomske avanture ‘Vino uz žlicu’.

Novo, ljetno izdanje ‘Vina uz žlicu’ predstavio je eno-gastro stručnjak Domagoj Jakopović Ribafish. Autori projekta ‘Vina uz žlicu’ su novinari portala Fama news, Renata Cisar i Mustafa Topčagić.

Projektom ‘Vina uz žlicu’ koji je do sada održan u zagrebačkim restoranima Aperitivo, Pomeri, Sobra i Miki’s nastoji se potaknuti pijenje kvalitetnih i visokokvalitetnih vina uz na prvi pogled neobično sljubljivanje s hranom.

Nekada se uz jelo naručivalo ‘kilo i sifon’. Kilo je u slengu označavalo litru vina a sifon je bila soda voda jer onda se uz vino nije koristila mineralna voda. Kasnije je došlo vrijeme ‘Litre i vode’. Pojavom sve boljih vina uz odabranu hranu počelo se piti vino iz butelje a uz ‘običnu’ hranu kao što je na primjer varivo pije se najčešće gemišt ili pivo. Projekt ‘Vino uz žlicu’ nastoji razbiti tu predrasudu. Varivo se može spremiti tako da konkurira okusom najboljim i najskupljim jelima. A kad se uživa u jelu zašto ne popiti i čašu visoko kvalitetnog vina.

‘Nek vam pojde misal nujna,
toči čašu vina rujna,
da se srce razveseli,
dobra volja nam priseli’
(Fran Krsto Frankopan, 1643.-1671.)

Objavljeno u reviji Agroglas, 31. srpnja 2019.Tagged: , , , , , , , , , ,