In vino veritas by Tomislav Radić: Dioklecijan i Sveti Urban

‘Condita verax aperit praecordia Liber.’
Iskreno vino otkriva skrivena osjećanja.
(Quintus Horatius Flaccus, 65.-08. pr.K.)

Dioklecijan je bio rimski car od 284. do 304. godine i progonio kršćane. Sveti Urban zaštitnik vinogradara u Međimurju bio je Papa od 222. do 230. u vrijeme rimskog cara Aleksandra Severa. Dioklecijan i Sveti Urban nisu se susreli, ali su se zato u isto vrijeme od 17. do 19. svibnja vinari okupili u Dioklecijanovom 1700 godina starom podrumu u Splitu i u Štrigovi na Urbanovu.

U Splitu su se kušala najbolja vina ali i sirevi, pršut, riba, maslinova ulja i čokolada. Ponuđeni su vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine te lasina, imotska kujundžuša, vrgoračka zlatarica, trnjak i babić, ali i druga vina svjetskih sorti kao što su chardonnay, merlot i cabernet sauvignon.

Slavonija se predstavila sa svojim vrhunskim graševinama, kušalo se traminac iz Iloka s obala Dunava, a bilo je zastupljeno i Hrvatsko zagorje s pjenušcima i vinima obitelji Vuglec iz Krapinskih toplica i s predikatima Borisa Drenškog Bodrena koji je rekorder u Hrvatskoj s 22 medalje s najvažnijeg ocjenjivanja vina Decanter u Londonu. S Krka je stigla žlahtina, a iz Istre malvazija i teran.

Korčulanski vinari su imali radionicu o vinima ‘ženskih’ loza Korčule. Ženske loze su one kojima treba oprašivač i u svijetu su rijetke, a na Korčuli su to zlatarica blatska, cetinka i grk, koji je u stvari grkinja.
Održana je i radionica ‘Renesansa šibenskih vina’ (maraština, lasina, debit i babić), a
agrometeorolog Marko Vučetić ispričao je što se otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utječu na urod u vinogradima. O toj temi govorila je i dr. Ana Mucalo, koja je doktorirala upravo na optimalnom vremenu berbe plavca malog.

Radionicu je imao i enolog mr. Josip Volarević, koji već nekoliko godina istražuje najbolji termin berbe plavca malog (iste godine ima po dvije različite berbe) i koliko plavac mali treba odležavati, a rezultate istraživanja šalje u Francusku u Institut u Bordeauxu na analizu. Održano je još desetak radionica za koje je bila zadužena Meri Šilović, novinarka višestruko nagrađena za tekstove o vinima koji su objavljeni u Slobodnoj Dalmaciji, a koja je i ove godine organizirala ovu vinsku feštu.

Na 20. Urbanovu u Štrigovi u Međimurju u sklopu kojeg je održan i 11. Festival Pušipela ,nastupila su 24 vinara i 12 izlagača vinarsko-vinogradarske opreme. Kao gosti bili su Agronomski fakultet i grupa Lendwines iz Slovenije u kojoj su mladi lendavski vinari Bojan Kulčar, Simon Vuk i Peti Laller.

Nakon ocjenjivanja šampion u kategoriji vina redovite berbe je Pušipel Mađerka 2018. obitelji Cmrečnjak iz Svetog Urban, a šampion pjenušaca je Penina Šipon Brut 2017. Egona Krampača iz Gornje Bistrice iz Slovenije.

U kategoriji ostalih sorata kod predikatnih vina šampion je Graševina, izborna berba prosušenih bobica 2015. Branimira Jakopića iz Železne gore, a u kategoriji redovite berbe Chardonnay 2018. vinarije Matočec iz Đurđevca.

Branimir Jakopić već dugo dobiva nagrade u zemlji i u svijetu. Na najvažnijem ocjenjivanju vina u svijetu, Decanter u Londonu 2017. dobio je zlato za Graševinu, koja je pobijedila i ove godine na Urbanovu. Jakopićev Pušipel Prestige 2015. bio je prošle godine šampion i u Gornjoj Radgoni u Sloveniji u kategoriji predikatnih vina.

Dva dana nakon Urbanovog stigle su vijesti iz Londona. Na ovogodišnjem Dekanteru, Jakopić je dobio srebro za Graševinu kasnu berbu 2012., 92 boda i za Pušipel Classic 2016., 93 boda. Dobre vijesti stigle su iz Londona i u vinariju DGA Pjenušci iz Štrigove. Pjenušac Sibon Brut dobio je srebro i postigao 93 boda, a Sibon Extra Brut s 88 bodova postao je brončan.

Kušalo se i vina Dvanajščak-Kozol, Preiner, Cmerčnjak, Turk, Kocijan, Kerman, Tomšić, Horvat, Nemec, Solum, Munđarov brijeg, Kojter, Podrum Štrigova, Novak Alojz, Novak Boris, Lovrec, Knehti Medenjak, Hažić, Štampar, Kunčić i Kossi.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae, David Štampar, među ostalim je rekao: ‘Ove godine naglasak smo dali i na učenje Rudolfa Steinera te ukazivanje na važnost ekološke i biodinamičke proizvodnje.’

Vinska događanja u Splitu i u Međimurju, zagorska vina u Bedekovčini te sajam vina u Kutini privukla su brojne poklonike dobre kapljice. Očito se vinarima te vinske smotre isplate, jer čini se da porastom BDP-a koji je u Hrvatskoj potaknut ponajprije povećanom potrošnjom, ponovno se počinje nazirati srednji sloj koji je nekada bio okosnica te potrošnje, a to vrijedi i za vinski svijet.

‘Bonum vinum laetificet cor hominis.’
Dobro vino veseli srce čovjekovo.
(Hieronimus Sophronius Eusebius, 340.-420.)

(Objavljeno u reviji Agroglas  5. lipnja 2019.)


Tagged: , , , , , , , , , ,