In vino veritas by Tomislav Radić: Vinski razgovori

Ki ste žedni punte čaše:
Neka živu želje naše!
Koje ne idu iz pehara.
Već dolaze iz njedara
(Antun Nemčić, 1813.-1849.)

Na ‘Vinskim razgovorima’ koje u zagrebačkom Procaffeu vodi novinar i predsjednik Udruge za kulturu stola (Gastronomija-Enologija-Turizam, G.E.T.), Tomislav Stiplošek predstavljena su Vina Laguna premium kvalitete, od kojih su neka tek došla na tržište a neka još čekaju svoj trenutak. Vina Laguna na 11 lokacija u Istri imaju vinograde na 600 hektara.

Za uvod se kušalo pjenušac Brut Vintage 2015. s 12,5% alkohola. Grožđe je brano iz vinograda s položaja Devići, Starići i Funtana. Svi vinogradi nalaze se na zemlji crvenici, od 20 do 60 iznad mora. Malvazija istarska pobrana je ručno potkraj kolovoza, sedam dana prije roka za svježe bijelo vino, dok je Pinot bijeli pobran u isto vrijeme, u punoj zrelosti selekcijom grozdova. Bazno vino dobiveno je od Malvazije 60% i Pinota bijelog 40%. Dozrijevanje je bilo u spremnicima od inoxa na finom talogu kvasaca osam mjeseci, nakon refermentacije i deset mjeseci na talogu kvasaca u boci prije degoržiranja. Napunjeno je 5500 boca.

S najboljih položaja dolazi Castell Blanc 2017. s 13% alkohola, u kojem su chardonnay 40%, viognier 40%, malvazija 10% i pinot bijeli 10%. Ručna berba bila je potkraj rujna a nakon nje prešanje bobica uz inertizaciju sustava za preradu dušikom i hlađenje suhim ledom CO2, a zatim kontrolirana hladna fermentacija u inoxu za chardonnay, malvaziju i pinot bijeli, dok je viognier fermentirao u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta. Nakon fermentacije vina su spojena i odležavala su osam mjeseci u inox cisterni na vlastitim kvascima. Napunjeno je 2300 butelja.

Grožđe za suho bijelo vino Malvazija s 13 % alkohola, brano je ručno početkom rujna, 2012. godine. Smješteno je u inox vinifikator, gdje se nastavila spontana fermentacija na prirodnoj temperaturi, kao da se radi o crnom grožđu. Nakon petnaestak dana i završene alkoholne fermentacije, vinifikator je nadopunjen dijelom mladog vina i nastavila se maceracija koja je trajala 210 dana. Za vrijeme duge maceracije bobice i kožice su se prirodno spustile na dno vinifikatora, pa je vino pretočeno bez prešanja. Nastavak dozrijevanja bio je na finom talogu kvasaca osam mjeseci u velikim bačvama od 1000 l od akacije. Nakon još osam mjeseci sljubljivanja i prirodne stabilizacije u inoxu, vino je bez filtracija punjeno u 0,75 l boce s plutenim zatvaračem. Do tada se vino razvijalo 23 mjeseca potpuno bez dodatka sulfita, a tek uz punjenje je dodana mala doza, da bi mu se omogućilo dugotrajno dozrijevanje i nastavak razvoja u boci.

Desertno slatko bijelo vino Malvazija kasna berba 2016. stigla je iz vinograda Devići gdje je topla, skeletna i ocjedita crvenica pa je to jedan od najboljih položaja za vrhunsku Malvaziju koji donosi najviše koncentracije šećera i najranije dozrijevanje. Iz berbe 2016. proizvedeno je 2600 boca od 0,375 l.

Kušalo se i suho crno vino, Riserva LV 2013, 14% alkohola, s položaja Devići, sadnja 2005.-2006. godine, visina 90-110 m/nm i brežuljkasti teren. Tlo je kamenito. Položaj je osunčan tijekom dana, ali i sa stalnim strujanjem svježeg zraka s viših položaja. Vino je strukturirano: 81% merlot, 9% malvazija i 10% teran.
I za kraj prezentacije poslužena je Malvazija kasna berba 2016. s 14,5% alkohola, desertno vrhunsko slatko bijelo vino. Grožđe je brano ručno u kašetice uz odvajanje peteljki bez oštećivanja bobica. Nakon prešanja prosušenih, djelomice botritiziranih bobica, uz inertizaciju sustava dušikom i suhim ledom, hladna sedimentacija trajala je 12 sati a kontrolirana polagana fermentacija gustog slatkog mošta odvijala se dva mjeseca s prirodnim zaustavljanjem fermentacije a zatim je vino odležavalo na finom talogu kvasaca šest mjeseci u novim barrique bačvama od francuskog hrasta. Iz berbe 2016. ukupno je proizvedeno 2600 boca od 0,375 l.

Posjetitelji na ‘Vinskim razgovorima’ upoznali su ‘neko drugo lice’ Vina Laguna. Čak i većini vinskih novinara, prisutnih na kušanju, taj dio njihove produkcije bio je nepoznat. Tomislav Stiplošek je rekao: ‘Ta su vina, svako za sebe, kao mala umjetnička djela i traže nekog tko će ih razumjeti i uživati u njima kao što se uživa u slikarskim remek djelima. Trebalo ih je predstaviti javnosti i pokazati svijetu da Vina Laguna imaju i takva vina iz najviših kategorija.’

Na prezentaciji Stiplošekovi gosti su bili Mia Vukdragović, voditeljica marketinga i Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje.

‘Mi pijemo vino,
Pijuć popjevamo,
Ne želimo ino
Već veselje samo’
(Petar Preradović, 1818.-1872.)

Objavljeno u reviji Agroglas 24. travnja 2019.Tagged: , , , , , , , , ,