In vino veritas by Tomislav Radić: WineRi, Vino i kino

U čaši se iskre drobe i zvone,
pjevaju zvuci daljina;
kaplje se bisera u staklima gone,
noć ide na kolima vina
(Vladimir Čerina 1891.-1932.)

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerova palača) na 3. međunarodnom eno-gastro festivalu WineRi 2019. okupilo se 69 izlagača vina, rakije i likera, sira i suhomesnatih proizvoda, tartufa i čokolade i proizvoda od drva za vino. Predstavljeno je 250 etiketa vina iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije. Okupili su se i gotovo svi proizvođači autohtonih sorti Kvarnera kao svojevrstan En primeur Žlahtine, Jarbole i Kastafske belice. Slogan ovogodišnjeg festivala bio je ‘Trs je naš’.

U sklopu festivala predstavljeni su i UNESCO-om zaštićeni Zvončari, Grobnički dondolaši te Bakarski baškot. Neke od radionica bile su ‘Vođenje ljubavi vinom’, ‘Jarbola, Belica ča j’ to?’, ‘Rose vina Istre i Kvarnera’, ‘Vino i kino’, ‘Pjenušavi Kvarner’ i ‘Vinski Indiana Jones’. Radionice su vodili poznati vinski stručnjaci, stručnjakinje, sommelieri i sommelierke: Filip Savić, Tomislav Pavlešić, Darko Lugarić, Aron Smesny, Jelena Bulum, Marija Vukelić, Ivica Dobrinčić i Ivanka Rosati.

Neke su stručne radionice proizašle iz suradnje riječkog WineRi s festivalima WineOs (Osijek), Salon pjenušavih vina Zagreb i Pink day Zagreb. Tako je vinar Ivica Dobrinčić iz vinarije Šipun predstavio autohtone sorte žlahtinu, sansigot i trojišćinu te svoja dostignuća na obnavljanju nasada tih autohtonih sorti. Radionica ‘Pjenušavi Kvarner’ ostvarena je u suradnji sa zagrebačkim Salonom pjenušavih vina a predstavljena su i rosé vina u suradnji s Udrugom ‘Žene i vino'(Women on Wine) što je bila najava radionice ‘Roséi Istre i Kvarnera’ na ovogodišnjem Pink dayu u Zagrebu.

Radionica Jelene Bulum ‘Vino i kino’ bila je posvećena ljubavnim filmovima i vinima Marijana Armana. Inače serija ‘Vino i kino’ koja spaja vina i filmove u svojem nedavnom izdanju u zagrebačkoj vinoteci Bornstein sljubila je plešivičke pjenušce i vina Kurtalj i Jagunić s filmovima koji su ove godine dobili nagradu Oscar.

Svaki od pet ovogodišnjih filmova kandidata za Oscara dobio je svoju pratnju iz vinarija Kurtalj i Jagunić. ‘Zelena knjiga: Vodič za život’ spojena je s pjenušcem Three Stars Brut. ‘Zelena knjiga’ dobila je Oscara za najbolji strani film, za najbolji originalni scenarij i za najbolju mušku sporednu ulogu (Mahershal Ali) a Jagunićev pjenušac napravljen je od Chardonnaya, Ranjskog rizlinga i Plaveca žutog.

Crni član Ku Klux Klana ‘BlacKkKlansman’ dobio je Oscara za najbolji adaptirani scenarij a scene iz filma pratio je Rosé Kurtalj 2015, napravljen od Crnog pinota (70%), Veltlinca crvenog, Kraljevine i Šipelja i koji je bio godinu i pol na kvascu. Scene iz filma ‘Čovjek iz sjene’ pratio je Jagunićev Rajnski rizling 2017 s 13% alkohola s maceracijom od tri dana i s odležavanjem u starom drvu šest mjeseci.

Uz scene iz filma’Hladni rat’ koji je bio nominiran u tri kategorije i koji nije dobio Oscara, kušao se Jagunićev Traminac crveni 2017. Nakon maceracije 18 sati vino je je bilo četiri mjeseca na finom talogu u inoxu. Punjeno je u boce u lipnju 2018. To je polusuho vino s pet grama neprovrelog šećera.

Sekvence iz filma ‘Roma’, koji je ove godine dobio Oscara za najbolju režiju (Alfonso Cuarón), za najbolju fotografiju i za najbolji strani film, bile su u kombinaciji sa Cuvée Prestigeom Extra Brutom Drage Kurtalja iz 2013. godine. Vino je nastalo od 80% Chardonnaya i 20% Pinota crnog.

Između vina i filmova povlačile su se paralele, a poseban dojam ostavila su dva posljednja uparivanja kada su se vina Traminac crveni od Jagunića i Kurtaljev Cuvée Prestige pokazali kao dostojni pratioci umjetničkih uradaka ‘Roma’ i ‘Hladni rat’. S Crvenim tramincem od Jagunića se rastajate da bi jedva čekali ponovni susret, otprilike kao ljubavnici u ‘Hladnom ratu’. Dakako, filmove i vina pratili su i slasni zalogaji.

Ispijanje vina je užitak, doživljaj na festivalima vina, na prezentacijama, uz hranu doma i u restoranu, uz razgovor, uz vino se ljubi, uz vino se opraštamo, vino je uz gledanje televizije, a sada i uz film.

Tko za vino, pjesme, žene
Našem žiću namijenjene,
Slabo ili ništ ne haje,
Lud je bio i ostaje.
(Mirko Bogović 1816.-1893.)

(Objavljeno u reviji Agroglas 27. ožujka 2019.)

Tagged: , , , ,