In vino veritas by Tomislav Radić: Festivali, festivali

O diklo mlada, nali mi sada
veselja moga vina rujnoga;
u tve zdravice, mila diklice,
da ti napije svak najcjelije!
(Ivan Bunić Vučić 1592.-1658.)

Zaredaše vinski festivali. 2. Revija najboljih vina Zagrebačke županije, Festival Vina Dalmacije u Splitu, Pink Day, Istra u Zagrebu.

Na 2. reviji najboljih vina Zagrebačke županije 25. ožujka, kušalo se vino iz devet vinogorja. Vina su bila iz vinogorja Zaprešić, Samobor,Plešivica-Okić, Sveta Jana, Krašić, Vukomeričke gorice, Voloder-Ivanić Grad, Dugo selo-Vrbovec i Zelina. Nastupilo je 38 vinara sa 171 vinom. Predstavilo se i pet sirara s 27 sireva.

Predstavljena je i županijska robna marka ‘Kraljevina Zelina’. Nakon kemijske analize i organoleptičkog ocjenjivanja oznaku robne marke za prošlogodišnju berbu mogu imati Kraljevine Vina Bedeković, Jarec- Kure, Karlo Kos- Vina Kos, Vina Kos-Jurišić, Klet Ljubekov gaj, OPG Puhelek-Purek, OPG Karlo Večaj i OPG Branimir Žigrović.

U Hotelu Westin, u Kristalnoj dvorani kušala su se većinom vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) od svjetskih sorti do autohtonih kao što su Škrlet i Kraljevina, a bilo je i dosta pjenušaca. Održane su i radionice ‘Kraljevski užitak – prvo ljetno vino – Kraljevina Zelina’ i ‘Bogatstvo okusa Zagrebačke županije-hrana i vino’. Zagrebačka županija s 5 milijuna trsova na 1000 hektara površine u samom je vrhu u Hrvatskoj po broju vinara, vinskih etiketa i vinskih cesta.

Festival ‘Vino Dalmacije’ održan je 22. i 23. ožujka u Splitu. Okupio je 50-ak dalmatinskih vinara te nekoliko istarskih. Uz izložbu vina održano je i sedam radionica gdje su se kušala autohtona dalmatinska vina.
Festival je održan u ožujku, u vrijeme kada se ugostitelji u Dalmaciji pripremaju za turističku sezonu i biraju vina za svoje vinske liste.

Udruga ‘Žene na vinu’ (Women on Wine) organizirala je 30. ožujka u Muzeju Mimara u Zagrebu 7. Pink Day – međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca. Na festivalu se predstavilo 70 proizvođača ružičastih vina i desetak proizvođača ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Direktorica Pink Daya, Sanja Muzaferija, izjavila je: ‘Naš festival nije samo ružičasta vinska smotra nego i festival dobre volje, optimizma, ženstvenosti, proljeća i cvijeća. Naravno, tu je i naš Green in Pink, mali ali važan festival ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Ove godine, specijalni fokus smo stavili na Hrvatsku, njezine regije i ružičasta vina sa svih strana Lijepe naše. Održane su radionica ‘Ružičasti jug powered by PBZ Card’ koju je vodila Jelena Šimić Valentić; radionica ‘Rosei Slavonije & Podunavlja powered by s. Oliver koju je vodio Dario Grabarić i ‘Rosei Istre & Kvarnera powered by SMEG, Marija Meštrovića’.

Vinska kušaonica ‘Istra u Zagrebu’, koju je organizirala Udruga Vinoljupci, održana je 28. ožujka.
‘Istarska vina uvijek predstavljaju pravu poslasticu za vinoljupce. Stoga se u Klubu književnika okupio velik broj ljubitelja vina koji su uživali u dobroj kapljici i izvrsnoj atmosferi’, izjavila je Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci. Na kušaonici su se predstavile vinarije Damjanić, Zigante, Trapan, Deklić, Anđelini, Ravalico i Agrolaguna. Glavne zvijezde večeri ponovo su bile hrvatske autohtone sorte – malvazije i terani, ali među predstavljenim vinima moglo se naći i neke vrlo zanimljive kupaže, kao i osvježavajući pjenušci.

‘Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama’ događaj je kojeg, u suradnji sa zagrebačkom kavanom Procaffe u Tkalčičevoj ulici, dva puta mjesečno organizira Udruga za kulturu stola G.E.T (Gastronomija-Enologija-Turizam). Radi se o kušanju vina i razgovoru s vinarima, a i publika aktivno sudjeluje u razgovoru. Ovaj put nastupile su vinarije Stručić iz Ludbrega (okolica Varaždina) i Mikulić iz Mokala (Pelješac). Bilo je to spajanje zelene i plave Hrvatske. Supružnici Tomislav i Sanja Stručić (vinarija Stručić) prezentirali su novi smjer svojih vina, odležanih i maceriranih. Kušalo se pjenušac Blanc de Blancs, Graševina Natur i Chardonnay sur-lie, s tim da je za Graševinu Natur to bilo pretpremijerno predstavljanje.

Antonio Mikulić proizvodi moćne plavce s položaja Postup, koji odražavaju ljubav prema dalmatinskom kršu i kristalno plavom moru. Ove godine su prvi put napravili Pošip, od grožđa iz Smokvice (otok Korčula), ali on još nije spreman za prezentaciju, pa je publika ovom prilikom kušala njihov Postup i vino Don Josip – Postup Selekcija. Vinariji Mikulić je to bila prva javna prezentacija Zagrebu, izuzevši nastup na Zagreb VINOcom festivalu.

Osim predstavljanja njihovih vina jedna od tema razgovora bili su vinski festivali. Komentari su bili razni, počevši od Sanje Muzaferije, koja je rekla da ih možda ima malo previše, pa sve do komentara nekih novinara koji su zastupali tezu ‘što više, to bolje’. Međutim, zaključak teme bio je da bi se festivali, osim nekoliko većih i značajnijih, trebali specijalizirati baš poput Pink Daya ili Salona pjenušaca. No, za pretpostaviti je da će kvaliteta pojedinih festivala odrediti broj izlagača i posjet publike, što će opet samo po sebi iskristalizirati festivale koji u nekom segmentu imaju svoju vrijednost.

Jedni u polju boja biju,
drugi doma vino piju;
ako nisu svi junaki,
svi se drže da su taki.
(Pavao Ritter Vitezović 1652.-1713.)

(Objavljeno u reviji Agroglas 10. travnja 2019.)


Tagged: , , , ,