In vino veritas by Tomislav Radić: Vinar u kuhinji

‘I nagnem pehar na grlo suho,
sav mi se svijet pred očima vrti
ili mi cigan svira na uho
o slatkoj strasti i o smrti.’
(Gustav Krklec, 1899-1978.)

 

‘Vinar u kuhinji’ dio je projekta ‘Abecede finih zalogaja’ koji je osmislila vinska stručnjakinja Marija Vukelić i koji se provodi u suradnji sa zagrebačkim restoranom ‘Kuhinja. Među vinarima koji su nastupili u Kuhinji su i Željko Adžić iz Kutjeva i Ivica Dobrinčić s Krka.

Vinogradarstvo i vinarstvo desetljećima su strast i tradicija obitelji Adžić. Prve butelje iz berbe 1995. godine bile su početak poslovne obiteljske vinske priče pod vodstvom Antuna Adžića a uz financijsku potporu sina, tada profesionalnog nogometaša Željka Adžića. Vinogradi se nalaze u nadaleko poznatom kutjevačkom vinogorju smještenom na južnim obroncima Krndije, izuzetno povoljnim za vinovu lozu na kojima tradicija uzgoja seže još iz 13. stoljeća.

Graševina, Rajnski rizling, Pinot sivi, Pinot crni i Zweigelt uzgajaju se na najboljim položajima na 10 hektara vinograda, u srcu kutjevačke zlatne doline (Vallis Aurea). Položaji Venje, Hrnjevac i Mitrovac nadaleko su poznati mikrolokaliteti. U vinogradu se određuje kvaliteta i put budućeg vina i sve je podređeno pomnoj obradi, niskim prinosima i vrhunskoj kvaliteti grožđa. Vina se vinificiraju bez uporabe selekcioniranih kvasaca. Fermentacija se odvija prirodnim putem, uz kontrolu temperature. Bijela vina se vinificiraju i dozrijevaju u posudama od inoksa, a crna vina dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta i godišnje se puni 100.000 butelja.

Na etiketi vinarije Adžić detalj je veza s tradicionalne slavonske nošnje koji nosi ime Hrvatska zvijezda. Razlika u boji pojedine etikete vezana je za određenu sortu, pa je tako zlatna pripala Graševini Hrnjevac nastaloj iz posebno odabranih i selektiranih grozdova, vinograda starih 50 godina.

U Kuhinji se kušalo pet vina s jelima chefa Kuhinje, Dejana Davidovića. Graševina 2018. za uvod, Rajnski rizling 2017. i Jakobova kapica, Pinot sivi 2017. i Wok s piletinom i povrćem, Graševina Hrnjevac 2017. i pappardelle s Natura tartufima, Pinot crni 2015 i Boeuf bourguignon s Brownie kockom s malinom.

Na jednoj od sljedećih prezentacija nastupila je vinarija Šipun, Ivice Dobrinčića iz Vrbnika s otoka Krka. Na početku Žlahtina 2018. i Pizza prutići, Žlahtina 2017. i Pašteta od plave ribe, Trojišćina 2018. i Šurlice sa šparogama i pršutom, Sansigot 2016. i Janjeći kotleti u crnom vinu i rimski njoki te za kraj Čokoladne praline s višnjom

Obitelj Dobrinčić bavi se rasadničarstvom i proizvodnjom vina. Uz žlahtinu, tipičnu za vrbnički kraj Ivica Dobrinčić se posvetio i drugim autohtonim sortama, istražujući i radeći petnaestak godina na sorti sansigot, odnedavna ‘oživjevši’ i sortu trojišćinu, podrijetlom s otoka Suska. Ta raritetna vina moglo se kušati i na nedavnoj reviji autohtonih sorti ‘Vina od davnina’.

Govoreći o potrazi za starim lozama sansigota 2003. na Krku, Dobrinčić priča: ‘Danas nažalost pokojni Frane Žic u svom vinogradu različitih sorti na Puntarskoj Krasi, usred zime, u veljači na ogoljeloj lozi, bez lišća prepoznavao je loze sansigota, lupkajući štapom po lozi, a ja sam za njim hodao, orezivao plemke iz vinograda i poslije ih cijepljenjem razmnožavao dok nisam stvorio vlastiti vinograd sansigota.’

S obzirom na mali broj loza, vinograd se stvarao nekoliko godina. Važni u toj priči o sansigotu i trojišćini bili su i velečasni Mate Žic te Anton Tarabokija, koji je vodio Dobrinčića po Susku i pokazao mu stare vinograde. Nakon dugog rada i istraživanja, danas je Sansigot Šipun lijepo i posebno vino, voćnih aroma, srednjeg tijela, nježnih alkohola i ugodne trajnosti, zanimljivo za gastronomske izazove. Na tržištu je već berba 2016., jer je 2015. bila brzo rasprodana, budući da količine nisu velike, oko 2000 boca godišnje, pa često ljubitelji Sansigota i štovatelji izvornih sorti unaprijed rezerviraju vina. Trojišćina Šipun nježno je i svježe ružičasto vino, voćnih aroma lubenice, breskve i maline, idealno za aperitiv, iako se lijepo sljubljuje i s krčkim pršutom te sa šurlicama s pršutom i šparogama.

Dolaze vremena vinoljubaca. Potrošnja u Hrvatskoj raste, pa i visoko kvalitetnih i autohtonih vina. Brojne prezentacije i festivali kao Vina od davnina, Vinart Grand Tasting, Festival pjenušaca, En primeur i druge vinske manifestacije pridonose dizanju kvalitete, ali i većoj kupnji vina.

‘Talozi crnog vina
nakit su tvoj iznutra:
cvjetni vijenac rubina
o grlu tmurnoga jutra.’
(Ante Kovač, 1897.-1977.)

Objavljeno u reviji Agroglas 9. svibnja 2019.


Tagged: , , , , , , , , , , ,