In vino veritas by Tomislav Radić: Najbolje zagorsko vino – ledeno vino

‘Ko list vuz list smo drhtavo se stisli,
I cel vinograd drhtal ispod gvozda.
I dišal v cveču, v zaljubljene misli,
Z dva naša srca: dva jedina grozda.’
(Vladimir Kovačić, 1907.-1959.)

Jedan od rijetkih Zagoraca koji po snijegu na minus sedam stupnjeva najčešće u siječnju ide u vinograd i bere grožđe je Boris Drenški Bodren. Vina koja nastaju od smrznutog grožđa stavljaju se u male bočice zapremine 0,250 l i tako nastaje ledeno vino ili vino prosušenih bobica. Na 52. Sajmu i izložbi zagorskih vina, koji je održan potkraj svibnja u Bedekovčini na Bajerima (Bedekovčanskim jezerima), šampion je bilo vino Pinot Grey Winery Bodren Pinot sivi, ledeno vino, berba 2016.) Borisa Drenškog. Bodren proizvodi samo dva posebna vina, ledenu berbu i izbornu berbu prosušenih bobica.

Godine 2008. Drenški, tada vinar hobist iz Rusnice kod Huma na Sutli, svoje slatke predikate poslao je na najvažnije vinsko natjecanje na svijetu, magazina Decanter iz Londona. Već sljedeće 2009. godine na istom natjecanju osvojio je četiri zlata, čime je ušao među svjetske vinare. Boris Drenški Bodren apsolutni je rekorder što se tiče nagrada za predikatna vina. Drenški je do sada dobio 24 Decantera među kojima i šest zlata. Bodrenovi predikati su slatka vina, ali je dobar omjer između slatkoće i kiselosti. Na nosu i ustima osjeća se kandirano voće, marmelada i med.

Hrvatsko zagorje ima još jednog ‘sakupljača medalja’. S OPG-a Stjepana i Marija Đurinskog već dugo stižu vina koja dobivaju nagrade za izborne i ledene berbe traminca. Tako je njihov Traminac dobio srebro na Decanteru. Vina su nagrađena i u Češkoj, Bugarskoj, u Beču i na Vino Ljubljana, na Sabatini, Urbanovu, Dubrovnik festu, u Zagrebačkoj županiji, a Đurinski je bio šampion i na Izložbi vina Kontinentalne Hrvatske 2018. U Gornjoj Radgoni bio je šampion 2016., a ove godine dobio je Veliku zlatnu medalju.

Đurinski ima vinograde u Hruševcu Kupljenskom, malom naselju blizu Zaprešića, ali i jedan hektar vinograda u Kutjevu na vinorodnom području Kaptol. Grožđe iz Zlatne doline Đurinski koristi za kupaže, a grožđe iz Zaprešića za predikatne i izborne berbe. To su serije od 200 do 600 litara vina s cijenama od 350 kuna za butelju zapremine 0,250 litara. Ukupno OPG Đurinski proizvede godišnje 20.000 litara vina, koje plasira na tržište kroz ugostiteljsku ponudu.

Predikatna su ona vina za koja se grožđe bere nakon redovnih rokova berbe. Nazivi za pojedinu kategoriju kreću se prema slatkoći, od kasne berbe gdje je najmanje sladora u moštu od svih predikata, ali više nego u vinu redovne berbe, preko izborne berbe, zatim izborne berbe bobica, pa ledene berbe i konačno do izborne berbe prosušenih bobica. Predikatna vina mogu se naći i u drugim dijelovima Sjeverne i Sjeverozapadne Hrvatske i u Slavoniji gdje Kutjevo d. d. već desetljećima pobjeđuje na vinskim ocjenjivanjima sa svojim predikatima. Predikati se mogu kušati u Austriji, u Mađarskoj (Tokaj), u Sloveniji, u njemačkom Moselu i u nekim dijelovima Francuske, ali i u dalekoj Kanadi.

U našim restoranima, osim onih najboljih kao što je Nautika u Dubrovniku, predikati se rijetko naručuju, ali dobri gosti su katkad počašćeni takvim vinom. Ta se skupa i fina vina kupuju kod vinara kako bi ih se nekom poklonilo ili ih se otvorilo u posebnim prilikama.

‘I v lajte gliboke grožđe so deli
Trgači mladi, jako veseli.’
(Ivan Goran Kovačić, 1913.-1943.)

Objavljeno u reviji Agroglas, 3. srpnja 2019.


Tagged: , , , , , , , , ,