In vino veritas by Tomislav Radić: Ministrova vina

Zaboravi vedro ljeto:
i sunce, i žito zrelo;
Zaboravi milovanja
u večeri meke,
Sreću srdaca naših.
Lišće u tvom vinogradu
Požutjelo, osušeno,
I većinom popadalo
Po umornoj crnoj zemlji.
(Dragutin Tadijanović)

Vlasnik vinarije Apolitico iz Rezovca kod Virovitice bivši je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić, koji je u jednom mandatu bio i ministar regionalnog razvoja i EU fondova. Vina su u zagrebačkom Vinskom klubu predstavili Tomislav Tolušić, enologinja Ivana Nemet, koja je nekad radila u Feravinu i u Orahovici, a odnedavno je ravnateljica Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici te sommelier i voditelj Vinskog kluba, Tomislav Jakopović.

Vinogradarstvo je u obitelji Tolušić od davnih dana. Tomislav Tolušić naslijedio je vinograd s 500 čokota. Uz obiteljski vinograd u Rezovcu, u Kutjevu na položajima Kaptol i Vidim, zakupljeno je 6 hektara vinograda s bijelim sortama, a u Baranji se kupuje crno grožđe od Pinkerta i Kolara. Godišnja proizvodnja je 60.000 litara i 11 etiketa, ali u vinariji su samo dvije osobe zaposlene.

Prvo se kušalo vino Anđeo s greškom, berba 2020, alkohol 13%. To je 90 % graševina s 10% chardonnaya. Vino je odnjegovano u 1200-litarskoj gruzijskoj amfori, uz maceraciju i fermentaciju od 20-ak dana, a nakon toga je 12 mjeseci bilo u hrastovoj barrique bačvi.

Napunjeno je 4000 butelja. Vino je zlatno žute boje prema jantarskoj. U aromi dominira voćnost a u okusu je ugodno meko, gusto i osvježavajuće. Vino Anđeo s greškom dobilo je ime po pjesmi virovitičke grupe Vatra, s čijim je frontmenom Ivanom Dečakom, Tomislav Tolušić odrastao.

Kušanje je nastavljeno s Maestosom. To je Chardonnay, berbe 2020. s 13% alkohola napravljen sur lie metodom. Fermentacija je odrađena u novim hrastovim bačvama od 500 litara i nakon prvog pretoka vino je ponovo vraćeno u hrastove bačve i od tada počinje njegovanje na talogu. Grožđe za ovo vino kupljeno je u vinogradu Radovanci kraj Velike iz vinograda u kojem je uzgojeno uz stručni nadzor s ne više od 600-700 grama po trsu. Maestosu se prognozira dugi vijek, a napunjen je u samo 1900 butelja. U aromi dominiraju orašasti plodovi, a okus je kremozan s mekim taninima.

Anđeo s greškom, crno vino berbe 2020. s 14% alkohola nastalo je od četiri sorte (cabernet sauvignon, merlot, frankovka i cabernet franc) u četiri amfore. Napravljen je blend koji je ponovo vraćen u amforu. Nakon što su maceracije i fermentacije završile, napravljen je blend koji je ponovno vraćen u amforu. U aromi, u mirisu i u okusu dominira svježina crvenog i crnog voća. Vino je napunjeno u 4000 butelja.

Crno vino Čaruga, berba 2020.,14,5% alkohola, s 50% baranjskog cabernet sauvignona i merlota, tijekom maceracije te alkoholne i malolaktične fermentacije, svakodnevno je odrađivano metodom otakanja i vraćanja Osim u hrastovoj bačvi odnjegovano je i u kestenu, koji ima 30% više tanina što se osjeti u voćnoj aromi i u okusu. Punjeno je u 5000 butelja.

Na kraju kušanja vina Apolitico poslužen je Cuvée berba 2020. od prosušenog grožđa. Svih 1500 butelja od pola litre je rasprodano, a sačuvano tek nekoliko za degustacije i arhivu. To desertno vino sastoji se od 50% cabernet sauvignona, 40% frankovke i 10% pinota crnog, a ima 90 grama neprovrelog šećera po litri i 15,5% alkohola. Grožđe se sušilo u tri sušare, primjenjujući talijansku metodu passito.

Dizajn boca je s ilustracijama koje je radio strip crtač Davor Schunk. Vina vinarije Apolitico, koja su kušana u Vinskom klubu, posebna su i raritetna, a enologinja Ivana Nemet pokazala je svu raskoš svog talenta što se ne može ispoljiti u velikoj vinariji zbog tržišnih razloga. Inače, Tolušić nije prvi ministar vinar. To je bio i nekadašnji ministar, također poljoprivrede, Petar Čobanković.

Nek vam projde misal nujna,
toči čašu vina rujna
da se srce razveseli,
dobra volja k nam priseli.
(Fran Krsto Frankopan)

Objavljeno u Agroglasu 23. veljače 2022.


Tagged: , , , , , ,