In vino veritas by Tomislav Radić: Pjenušav ružičasti život

‘Pijmo braćo, složne volje,
Sloga će nam biti spas:
Neka jednom vrijeme bolje
Vazda složne nađe nas!’
(Hugo Badalić 1851.-1900.)

Salon pjenušavih vina Zagreb održat će se 11. lipnja u hotelu Esplanade u skladu s epidemiološkim mjerama. Datum održavanja Salona je ususret ljetu i turističkoj sezoni, kada se piju pjenušava vina učestalije nego inače. Zagrebački salon pjenušavih vina jedini je vinski festival u Hrvatskoj koji pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina, te promiče ‘pjenušava eno-gastro odredišta’. Vinski ljubitelji i profesionalci mogu na Salonu upoznati sve bogatiju pjenušavu ponudu vinske Hrvatske, ali i u vinogradima i podrumima saznati puno o proizvodnji pjenušaca. Salon promovira ponajprije hrvatska pjenušava vina, uz gostujuće izlagače iz Slovenije i neke hrvatske trgovce, upućuje posjetitelje kako sljubiti pjenušac s hranom u svakodnevnim situacijama (‘Sparkling Table), a ne samo u posebnim prigodama.

Pink Day – Međunarodni festival mirnih i pjenušavih ružičastih vina – zajedno sa svojim dijelom posvećenim ekstra djevičanskom maslinovom ulju Green in Pink, održat će se 29. svibnja na otvorenoj natkrivenoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Naravno, stolovi će biti razmaknuti i sve će se održati strogo prema propisanim epidemiološkim mjerama zaštite za sve izlagače i posjetitelje. Festival partner je Vinistra.

U programu Pink Daya održat će se i masterclass ‘Svijet ružičastih šampanjaca’ grupacije Moët Hennessy i radionica ‘Istra, kraljica maslinovog ulja’. I ovoga puta nagradit će se najkreativnije uređene izlagačke stolove. Ružičaste Jimmy Choo cipele, prošli puta je osvojila talijanska vinarija Bottega, a ove godine dodijelit će se tri nagrade za najkreativnije stolove. To će ponovno biti ružičaste Jimmy Choo cipele – ovoga puta model Smokey vrijedan tisuću dolara, umjetničko djelo ‘Desiderio N°1 Art Must Be Tasted’ austrijskog umjetnika Andrewa Stixa, izrađeno specijalno za Pink Day te set Nikel Privé kozmetike autorice Mirjane Brlečić. Pink Day će kao i uvijek do sada okupiti veliki broj vinara s ružičastim vinima i ružičasto odjevenih, ili ružičastim ukrašenih, posjetitelja željnih druženja nakon dugih, zimskih i lockdownovskih dana.

Nekada se pjenušac otvarao samo tijekom dočeka Nove godine i u drugim posebnim prilikama. Danas se uživa u mjehurićima mnogo češće a i sve više hrvatskih vinara proizvodi pjenušce. Iako se još uvijek radi o malim količinama, veliki porast izvoza pokazuje da se radi o visokokvalitetnim proizvodima. ‘Izvoz pjenušavih vina u prvih osam mjeseci 2020. iznosio je 1,1 milijuna eura, što predstavlja povećanje od čak 90 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Količinski je porastao za 12 posto, na 402 hektolitra, a najznačajnija izvozna tržišta su Njemačka (59 posto) i Nizozemska (34 posto). U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, izvoz pjenušavih vina u Njemačku povećao se šest puta, sa 109.000 na 627.000 eura’, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Prema podacima Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, u 2019. godini su za 6190 hektolitara pjenušavih vina izdana rješenja za stavljanje u promet na domaćem tržištu. U odnosu na 2017. godinu ta količina je povećana za 37 posto. Iako u strukturi ukupno stavljenih vina u promet pjenušava čine nešto iznad jedan posto (1,1 posto u 2019.), broj proizvođača iz godine u godinu raste pa je tako u 2016. godini iznosio 55, u 2017. godini 65, a u 2018. godini 67 proizvođača.

Pjenušava vina danas se u Hrvatskoj proizvode od Istre do Bregovite Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Najveći broj proizvođača pjenušavih vina je u Istarskoj županiji, njih 27, zatim slijedi Zagrebačka županija s 11 proizvođača, Grad Zagreb s pet, Požeško–slavonska županija s pet i Primorsko-goranska s četiri, dok 15 proizvođača dolazi iz ostalih županija. I sada kada dođu ljepši dani, kada se riješimo korone, kada stignu turisti ‘šampanj ćemo otvoriti i popiti’.

‘Sad hajdemo piti, piti!
Plod sve tuđe muke
dolazi u naše ruke’
(Antun Branko Šimić 1898.-1925.)

Objavljeno u reviji Agroglas 24. ožujka 2021.


Tagged: , , , , , , ,