In vino veritas by Tomislav Radić: Vino, sir i čokolada

Vino u bokalu:
duša u tijelu.
Vino je vidljiva duša.
Duša je nevidljivo vino.
Obje su duše
i ljudske i božanske.
(‘Dvije duše’, Enes Kišević)

Hvar, Split, Zagreb, Rijeka, Amsterdam te još nekoliko nizozemskih gradova povezali su se na online kušanju vina Carić i sireva nizozemske trgovine sireva L’Amuse u organizaciji distributera hrvatskih vina u Nizozemskoj – Croatian grapes.

Na prvom ovakvom hrvatskom (a međunarodnom) online kušanju vina i sireva stotinjak je sudionika doista uživalo svim čulima. Prije same degustacije, na kućne adrese su im stigli pomno pripremljeni paketi (za dva do četiri sudionika) u kojima su bili označeni sirevi koji se sljubljuju s odabranim vinima.

Sir i vino, suglasni su mnogi, tvore ‘savršen brak’! Vrlo općenito može se reći, da se mlađi, svježiji i bjelji sirevi bolje slažu s reskijim, svježim vinima voćnih aroma. Masniji i okusom bogatiji meki sirevi sparuju se s kompleksnijim bijelim vinima, a što je sir tvrđi i tamniji, vino može biti jače, bogatije, punoga tijela. Većina plavih sireva izvrsno ide sa slatkim vinima.

Na ovome kušanju, Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr. predstavila je vinariju Carić, otok Hvar i hrvatske sorte koje su bile u izabranim vinima. Stručnjakinja za sireve Betty Koster iz Ljmuidena kraj Amsterdama, koja je pripremila devet sireva, svakoga je posebno opisala te objasnila kako se i zašto određeni sirevi sljubljuju s vinima. Degustacija je počela s Bogdanjušom Carić 2019, svježim i pitkim, nježnim vinom herbalnih i voćnih aroma, a uz nju su predložena tri sira: austrijski kravlji polutvrdi Alp Bossom, njemački kravlji Chiriboga Blu, španjolski ovčji Manchego curado. Drugo vino bio je Jubo’v 2017, spoj plavca malog i međunarodnih sorti (cabernet sauvignon, merlot, syrah), zavodljivi crveni dalmatinski – a istodobno svjetski cuvée, voćno, ugodno, vrlo pitko vino. Uz Jubo’v ponuđeni su engleski kravlji Lancashire, austrijski Alp Bossom i plavi nizozemski Lazuli koe Oudwijker. Treće vino, Plovac Ploški 2012 – kompleksan, bogat, skladan – dobio je svoja tri sira: talijanski Morlacco aux Morilles, nizozemski Wrangelackost Zweden i talijanski Gorgonzola dolce.

Nekoliko dana kasnije održana je zoom radionica ‘Hvarska Vina Carić i čokoladni tartufi Gamulin Chocolates’. Osim vođenog kušanja, bilo je i poezije! Radionicu je moderirala Marija Vukelić, voditeljica projekta Abeceda finih zalogaja. Ivana Krstulović Carić, direktorica marketinga vinarije Carić iz Svirča, predstavila je svoja dva vrhunska vina, Pošip i Plavac mali, a Fedra Gamulin, kreatorica i vlasnica Gamulin čokolada iz Jelse, ispričala je kako nastaju njezine čokolade s izvornim okusima Hvara.

Sudionici su kušali Carićev Pošip 2018 i višestruko nagrađivani Plovac Ploški Barrique 2013, svako vino s četiri različite praline, dvije bijele i dvije tamne. Praline su bila zanimljivo punjenje, pa su sudionici radionice u svojim domovima, mirišući, kušajući i razmišljajući o Hvaru otkrivali okuse: komorač, smokve, bademi, limun, rogač, med, smokva, ljuta naranča… Prema glasovima publike, uz Pošip 2018 najbolje se spojio bijeli tartuf s punjenjem od suhe smokve, preprženih badema i komorača. Svaki je sastojak dodatno pojačao herbalnost pošipa, ali i njegovu specifičnu završnu, dopadljivu gorčinu. S Plovcem Ploškim barrique 2013 sljubio se tartuf od crne čokolade sa smokvom i prahom ljute naranče.

Stihove su recitirale hvarske pjesnikinje, Katarina Makjanić svoju pjesmu o smokvi, a Zorka Bibić o naranči. Zorka Bibić je naglasila da je Hvar jedan od najaromatičnijih otoka i kako se nada da će i tartufi postati jedan od prepoznatljivih brendova Hvara. Iznenađenje večeri bio je pjesnik Enes Kišević koji je recitirao nekoliko pjesama, jednu od njih namijenjenu baš vinu i čokoladi ‘Zaljubljenost’, a dodatno je sve razveselio mladi Ljubo Carić (sin Ivane i Ive Carića) svojom božićnom pjesmom ‘Borić za Božić’. Enes Kišević izjavio je na kraju kušanja da je ‘Vino duša koju vidimo’, a nakon radionice napisao je pjesmu.

Dvije duše
Jedna mi dah daje,
druga mi dah nadahnjuje.
Ta dva moja života.
Te dvije moje duše.
Podsvjesno svjesne sebe.
Vino u čaši, duša u tijelu.

Objavljeno u reviji Agroglas 27. siječnja 2021.


Tagged: , , , , , ,