In vino veritas by Tomislav Radić: Pamtit će se berba 2020.

‘A vi, braćo u hrvatskom kraju,
Pjevajte mi pjesme kolom mile;
Pjeni vino- bistre kapi sjaju,
Lete šale- cvatu misli čile.’
(August Šenoa, 1838.-1881.)

 

U svim vinorodnim dijelovima Hrvatske svi zadovoljni. Bila je to berba za pamćenje. Grožđe zdravo, slatko, kvalitetno.

Berba u vinogradima Pilato završena je 1. listopada. Posljednje se bralo merlot i cabernet sauvignon a počelo je sa Sauvignonom 5. rujna. Malvazija se brala pet dana kasnije. Grožđe je zdravo i odlične kvalitete. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići kod Vižinade na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Pilato ima 14 vlastitih i 4 hektara vinograda u kooperaciji, osam sorata i 12 etiketa. Malvazija 2018. osvojila je srebro na najvažnijem ocjenjivanju vina na svijetu na Decanteru a Malvazija sur lie 2015. zlato na londonskom Wine and Spirit Competitionu (IWC-u).

U Dolini kardinala (tu su rođeni Stepinac, Kuharić, Jezerinac, Mrzljak) upriličena je jedna posebna berba. Bralo se grožđe za pjenušac Barun 100 posto brut nature. Berba je bila kod Josipa Barundića u vinogradu Gorice na oko 200 metara nadmorske visine i ponad mjesta Hrženik nedaleko Krašića. Mara i Josip Barundić iz mjesta Brezarić kod Krašića su na vinskoj sceni već desetak godina.

Do 2018. godine grožđe iz tog vinograda miješali su s grožđem s drugih svojih parcela. To su učinili na inicijativu Ivana Dropuljića, direktora Zagreb Vino.coma, te novinara i vinskih pisaca Ive Kozarčanina i Željka Suhadolnika. Prije dvije godine odvojeno je 400 trsova vinove loze sorata koje su tradicijski sađene na područja Plešivice (lipovina, štajerska belina, graševina, kraljevina, muškati bijeli i žuti, plavec žuti i plemenka) za proizvodnju pjenušavog vina klasičnom šampanjskom metodom i s dužim odležavanjem na kvascu u butelji (najmanje tri godine).

Na istarskom imanju Kabola u Kanedolu kraj Momjana završena je još jedna berba. Berači su u vinograde ušli 7. rujna i počeli brati chardonnay i malvaziju, a završilo se s cabernet sauvignonom. Grožđe se kod Kabole bere ručno sa 16 hektara vinograda.

„Iza nas je jedna od boljih vinogradarskih godina s dovoljno padalina i dovoljno sunca. U gotovo savršenim uvjetima prinosi su vrhunski kao i kvaliteta grožđa, pa će vina ove berbe biti za pamćenje’, kaže Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola. Markežić je prvi u Istri prešao na ekološku proizvodnju, pa su sva vina s etiketom Kabola nositelji bio certifikata. Vino odležava i u amforama koje su na imanje Kabola prije 17 godina stigle iz Gruzije.

Imanje Kabola poznato je i kao turističko odredište. „Iako smo ove godine jedan segment tržišta iz dalekih zemalja poput Kine, Koreje i Japana potpuno izgubili, nakon lockdowna vratili su se naši gosti iz Europe koji rado dolaze u našu vinariju. Novim jesenskim valom pandemije vinski turizam nije posve zaustavljen zahvaljujući vjernim domaćim gostima koji nas tradicionalno posjećuju.’

Berba 2020. pamtit će se po zdravom grožđu odlične kvalitete, pa možemo očekivati i izuzetna vina. Naši vinogradari i podrumari već su desetak godina uz bok najboljima u vinskim zemljama kao što su Francuska, Italija i Španjolska, a kad se posreći godina kao što je ova možemo očekivati svjetska vina.

‘Oj hrvatske dične goričice,
gdjeno rastu liepe djevojčice!
Aj zašto li, aj ne bi mi
djevojčice ljubili:
aj zašto li, ne bi mi
rujno vince pili!’
(Vatroslav Vernak, 1824.-1863.)

Objavljeno u reviji Agroglas 21. listopada 2020.


 

Tagged: , , , , , ,