In vino veritas by Tomislav Radić: Berem grožđe i crno i bilo

Bilo grožđe urodilo jako,
savile se loze naopako.
Berem grožđe, bobe mirisave,
pazi lolo, da nas ne rastave
(zapisao i priredio Julije Njikoš)

Grožđe nije dobro, grožđe je odlično! U vinorodnim područjima Hrvatske godina 2020. ostat će zabilježena po zdravom i slatkom grožđu. Izuzetak su samo oni čije su vinograde napali tuča ili mraz, jer više se ne raketira oblake, a i protiv mraza nema obrane.

Kao i svaka vinogradarska godina i 2020. imala je svoje izazove s obzirom na vremenske prilike, ali nije bilo stresnih situacija poput onih u prošloj vegetacijskoj godini. U vinogradima na položajima Vukovo i Principovac, te ostalim vinogradarskim položajima u vlasništvu Iločkih podruma, zaštita vinove loze obavljena je u vremenskim okvirima preporučenima za tu djelatnost. Fenofaza šarka počela je sredinom srpnja i odvijala se u stabilnim vremenskim prilikama kao i u vrijeme dozrijevanja tako da je grožđe dočekalo berbu zdravo i odlične kvalitete.

Počelo se s berbom frankovke koja se koristi za proizvodnju rose vina i bazno je vino za proizvodnju pjenušca Princeps klasičnom metodom. Potom se beru pinot bijeli, rajnski rizling i chardonnay, a za branje graševine i traminca određuje se trenutak kada se postignu idealni uvjeti za te sorte. Za vrhunska vina ručno se odabiru najbolji grozdovi s položaja Vukovo i Principovac.

Ovogodišnja berba grožđa u vinogradima Vina Belje počela je u prvom tjednu rujna, što je optimalan početak berbe na području Baranje. Velike količine kiše i vremenske neprilike, koje na području Baranje nisu uobičajene za kolovoz, zahvatile su samo manji dio vinograda pa je glavnina grožđa od kojeg je 80% graševina, na 564 hektara sačuvana u izvrsnom stanju.

I još dvije posebne berbe. Diplomatska berba održat će se 30. rujna 2020. godine u vinogradu obitelji Korak na Plešivici.. Na inicijativu gradonačelnika Jastrebarskog, Zvonimira Novosela, predsjednik Zoran Milanović prihvatio je biti domaćinom Diplomatske berbe, originalne manifestacija koja okuplja veleposlanike u plešivičkim vinogradima i do sada je održana četiri puta.

Berba grožđa održana je i na terasi Oleander hotela Esplanade u Zagrebu uz kušanje ekskluzivnih vina Zinfandel 2019. Prije nekoliko godina jedan od najpoznatijih hrvatskih vinara Vlado Krauthaker poklonio je restoranu Zinfandel’s loze zinfandela koje je osoblje restorana brižno njegovalo u vrtu Oleander terase. Nakon prošlogodišnje berbe proizvedena je limitirana kolekcija Zinfandela 2019. s potpisom vinarije Krauthaker. Tijekom ovogodišnje berbe, 16. ovog mjeseca kušalo se i druga vina Vlade Krauthakera uz zalogaje s jesenskog jelovnika chefice Ane Grgić.

Čuvam grožđe i mislim na diku:
‘oće li me čekat u šljiviku
Ima grožđa i crna i bila,
Oj Baranjo, ala si mi mila
(zapisao i priredio Julije Njikoš)

Objavljeno u reviji Agroglas 23. rujna 2020.


Tagged: , , , , ,