In vino veritas by Tomislav Radić: Martin pazi da se ne zarazi

Došel je došel Sveti Martin,
vince je krstil
ja ga bum pil.

Na Martinje dok nije bilo ‘koronarno vrijeme’ u to doba mlado i staro vino teklo je niz grla brojnih uzvanika. ‘Biškupi’ bi se rastrčali po kletima. Krstilo se mlado vino. ‘Više nisi mošt sad si vino’ govorili su ‘biškupi’ uz prisutnost ministranata, kumova i tamburaša. Taj običaj na Dan svetog Martina tradicija je u Hrvatskome zagorju, u Prigorju i u Sloveniji, ali i u Međimurju.

Vrijeme je za Mlado vino i u Međimurju koje je, nažalost, jako napadnuto koronom. Deset međimurskih vinarija predstavlja Mlado Međimurje, nova mlada vina iz berbe 2020., napravljena od mladih vinara, nove generacije već poznatih međimurskih vinskih obitelji.

Mlado Međimurje ima lagani okus, niski alkohol, jak i privlačan miris, vitko tijelo i lepršavu svježinu, zbog čega idealno funkcionira kao vino za predah, za druženja i obiteljske objede. Najbolje je kvalitete u razdoblju od tri mjeseca od puštanja na tržište, a vrhunac se očekuje oko božićnih blagdana.

Vinarije zastupljene u projektu Mlado Međimurje su Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Lovrec, Preiner i Štampar. Svaka od njih je proizvela vlastito mlado vino sličnih svojstava, lagano, svježe i zavodljivo.

Ni mnogi veseli Zagorci nisu ove godine na Martinje pozvali u vinograd goste, jer se korona zavukla i među zagorske brege. Ali zato je čestitku vinogradarima i vinarima uoči Dana sv. Martina, uputio zagorski župan Željko Kolar: ‘Zahvaljujući trudu zagorskih vinogradara i vinara, Krapinsko-zagorska županija postala je poznata u svijetu vina, čemu u prilog govori činjenica da se vrhunska vinska kapljica proizvedena u Zagorju toči i traži u restoranima diljem Hrvatske, ali i izvan granica Lijepe naše’, piše među ostalim u Kolarovoj čestitki u kojoj je poziv da se svi prilikom skromnog Martinja drže epidemioloških mjera.

‘I prav za prav Kolar ima prav’ Hrvatsko zagorje, nekada područje kiseliša, postalo je županija odličnih vina o čemu svjedoče brojne osvojene medalje i priznanja na svjetskim natjecanjima i ocjenjivanjima vina, među kojima je svakako i ono najprestižnije Decanter, koje se održava u Londonu. Boris Drenški Bodren rekorder je s dvadesetak Decantera, a i Đurinski, Bolfan, Kopljar i Koščak sakupljači su tih odličja. Tu su i drugi vinari s vrhunskim vinima: Zvonko Sever pionir preobrazbe zagorskog vinarstva sa svojim vinom Sokol; Boris Vuglec, koji kao ekspedicijski liker za svoj pjenušac koristi ledenu berbu Borisa Drenškog, a tu su i Petrač, Petrovečki, Zdolc i mnogi drugi u čiju se klet rado zalazi.

Godina 2020.pamtit će se po odličnom zdravom grožđu, pa će i vina biti takva. Jedini je problem ‘Tko bu to fino vino pil’. Mladi iz noćnih klubova, gdje se malo pije vino, zarazili su mnoge pa se zato mnogi vinoljupci stari od 33 do 103 ne usude kretati po vinskim mjestima. Ako se situacija pogorša, moglo bi doći do potpunog zatvaranja ugostiteljstva, pa će se znatno smanjiti potrošnja vina.

Dragi moštek! Ti dohajaš sim pred poštovane peršone,
pred ljude krute spametne,
koji dobro znaju kaj je to vino a kaj pak voda.
Dohajaš kaj bi se krstil. Je li tak?

Objavljeno u reviji Agroglas 18. studenoga 2020.


Tagged: , , , , ,