In vino veritas by Tomislav Radić: Vinart Grand Tasting

Kroz zeleno loždje
Viri rodno grozdje,
Bijelo i rumeno
Sokom izjedreno,
Koj, nam grlo gladi
I srdašce sladi.
(Josip Eugen Tomić 1843.-1906.)

120 odabranih vinara nastupilo je 1. i 2. ožujka na Festivalu u Laubi u Zagrebu na 4. Vinart Grand Tastingu.

Dan prije službenog početka festivala 28. veljače, u Hotelu DoubleTree by Hilton, prvi put održan je ‘Vinart Petite Tasting’ na temu ‘New Europe Terroirs’. Posjetiteljima je predstavljeno 130 vinskih etiketa iz 12 zemalja. Kušala su se vina iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, BiH, Rumunjske, Češka, Slovačke, Gruzije, Makedonije, Moldavije i Turske .

‘Većina vina koja su predstavljena na Vinart Petite Tastingu nepoznata su i nedostupna hrvatskoj vinskoj publici i vjerujemo da smo ponudili nešto jedinstveno, novo i drugačije’, izjavio je autor projekta i glavni organizator Saša Špiranec i dodao da je, pri sastavljanju liste vina za ‘Petit Tasting’ prednost davao autohtonim sortama, iako je bilo i međunarodnih. Među etiketama koje su predstavljene na ‘Petit Tastingu’ bile su: Veliko Belo (Movia), Rebula (Jakončič), Renski Rizling (Protner), Mjesečar (Brkić), Blatina Carsus (Škegro), Graffiti (Bjelica), Kremen Kamen (Matalj), Takvkveri (Gotsa), Feteasca Neagra (Bala Geza), Franz Ferdinand (Markus), Ocu (Boškinac), Santa Elisabetta (Benvenuti) i još mnoga druga.

Nastupili su i trgovci vinima. Tako je vinoteka Bornstein iz Zagreba ponudila šampanjac Collard-Picard. Iz vlastitih vinograda puni se 130.000 boca. a šampanjac je napravljen od chardonnaya, pinota crnog i meuniera.

Među vinarijama koje su nastupile bilo je i ekoloških proizvođača kao što je Lunika blizu Rovinja, Danijela Bastijančića. Na 3,5 hektara su malvazija, teran, borgonja, pinot sivi i muškati žuti, a iznenađenje je bilo vino Sorpresa od muškata crnog. Muškat crni puni se ovisno o godini u 300 do 500 boca, a u vinogradu mu je oprašivač teran. Na Vinistri zlatne medalje dobila su Lunikina vina Muškat žuti i Teran.

Posebno zanimljiv je bio i prostor vinarije Matela s ponudom vina od rijetkih i slabo poznatih sorata, kao što su: vabica, vlaška, glavinuša, mladenka, kaštelanski crljenak, ninčuša, ljutun, dobričić, pagadebit i runjavac.

Među gostima festivala bio je i Anthony Rose, autor koji o vinu piše za Decanter i Independent i dopredsjednik je panela Decanter World Wine Awards Australia.

Vinski profesionalci i ljubitelji vina i ove su godine prije samog festivala, već od 22. veljače, mogli posjetiti jednu od 20 vinskih radionica u Hotelu DoubleTree by Hilton. Na radionici ‘Jasnin tango s vinima’ kušalo se vina vinarice Jasne Antunović koja u Erdutu ima 7,6 hektara. Graševine su 75% proizvodnje. Među ostalim, kušalo se Graševinu Antunović Jubilea Reserve s 12,5% alkohola i s 6,2 g/l šećera, koja je proizvedena u povodu 10 godina vinarije. Dakako na radionici je bila i Graševina Premium 2013., koja je 2017. dobila nagradu na najznačajnijem svjetskom ocjenjivanju Decanter.

‘Istarski Grand cru za Red Bordeaux’ bio je naziv radionice posvećen crvenim vinima vinarije Franka Radovana. Već peta generacija Radovana u mjestu Radovani u Istri proizvodi vina. Na 9 hektara vlastitih vinograda i s 4 hektara otkupa grožđa puni se 55.000 boca od čega je 50% malvazija, 15% chardonnay, 15% cabernet sauvignon i 13% merlot. Na radionici se kušala od bijelih vina samo mlada Malvazija 2018., koja je prošla maceraciju od 12 sati i bila pet mjeseci u inoxu, a sada je u boci i na tržište izlazi za mjesec dana. Malvazija je vrhunske kvalitete čemu je pridonijela i vrlo dobra vinogradarska godina. Nakon toga kušalo se osam crvenih vina, četiri Merlota i isto toliko Cabernet sauvignona različitih godišta.

‘Želimo poticati i razvijati izvrsnost, pa iz godine u godinu ulažemo napore u izbor vinara, te kvalitetu radionica’, izjavio je autor projekta i glavni organizator Saša Špiranec.

Vinart nastavlja s projektom ‘Vinski grad’, serijom festivala u sklopu kojih će svi ljubitelji vina tijekom ljetnih mjeseci moći od vinara sudionika iz prve ruke saznati sve informacije o njihovim vinima te kako ih sljubiti s ponuđenom hranom. ‘Vinski grad’ u Zagreb dolazi u lipnju, u Pulu u srpnju, u Varaždin u kolovozu, dok je posljednje izdanje festivala planirano za rujan u Vinkovcima.

Pijmo, braćo, vince rujno,
Doma našeg divni dar;
nek se vedri lice nujno,
A u srcu sine žar.
(Hugo Badalić 1851.-1900.)

Objavljeno u reviji Agroglas 13. ožujka 2019.

Tagged: , , , , , , , , ,