INK: Vampirska kronika Jure Grando

Damir Zlatar Frey u Istarskom narodnom kazalištu (INK) postavlja predstavu ‘Vampirska kronika Jure Grando’, koja će premijerno biti izvedena u srijedu, 20. travnja na daskama u Puli. U priči o istarskom vampiru, prvi puta kao kazališna kostimografkinja okušala se političarka Mirela Holy, a dramaturginja je Vesna Đikanović.
Vampirska kronika Jure GrandoU galeriji fantastičnih likova  koje  je  osmišljavala  ljudska imaginacija od osvita civilizacije do današnjih dana, malo se koji lik održava tako uspješno kao vampir. Iako je Transilvanija postala opće mjesto u europskom pojmu vampirizma, autor i redatelj Damir Zlatar Frey, svojim dramskim tekstom skreće nam pozornost na domaćeg, autentičnog istarskog vampira, Juru Granda. Dapače, dragocjeno upućuje na izvornost svog kazališnog junaka i formativnu ulogu koju je priča o vampiru iz Kringe imala za začetak suvremenog vampirizma, kao i generacije vampira koje su s vremenom nastajale.

Svojim kazališnim projektom Damir Zlatar Frey razotkriva nam jednu manje poznatu, mističnu Istru, autentične i bogate tradicije. Kreiranim dramskim licima kao i načinom njihova izražavanja, autentičnim jezičnim izrazom koji njegova dramska lica koriste, zalazi ovim dramskim tekstom u samo srce Istre. Jezičnom autentičnošću i raznolikošću uspijeva stvoriti specifično istarski pejzaž kojim se dramski likovi komforno kreću, pomno rekonstruirajući kako povijesnu tako i jezičnu građu. Tako se u dramskoj fabuli o vampiru iz Kringe koji nakon smrti obilazi živu suprugu, dramski likovi koriste paletom narječja, od autentičnog mjesnog govora Kringe, preko istrijansko- talijansko-slovenskog dijalekta, čak i govora rumunjskih izbjeglica koji su u to vrijeme dospijevali u ove krajeve. Referirajući ujedno ne samo na vrijeme, već i na istarski prostor, stoljećima naseljen ljudima različitih kultura, jezika, vjerovanja te međusobne komunikacije i prihvaćanja. Izborom ovog autentičnog materijala kojeg je, poznatom svojom predanošću svakom umjetničkom projektu, artikulirao u atraktivan kazališni projekt redateljski svjestan beskrajnih mogućnosti kazališta, ‘Jure Grando’ predstavlja i Freyovu osobnu raskošnu posvetu Istri.

Igraju: Aleš Kranjec, Iva Kevra, Alan Katić, Petra Blašković, Aleš Valič, Stipe Kostanić, Vanja Jovanović, Luka Barešić, Ajdin Huzejrović, Dominik Karakašić, Šandor Slacki st., Franjo Tončinić, Šandor Slacki ml., Cerovac Sedina, Cerovac Miroslav, Paola Štros

INK

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,