Inota festival oživljava mađarsku socijalističku elektranu

Samo tri sata vožnje od Zagreba, i sat vremena do Budimpešte, nedaleko jezera Balaton, bivša industrijska lokacija će između 31. kolovoza i 3. rujna biti vraćena u život.

Nastupit će više od 100 suvremenih glazbenika, DJ-a i vizualnih umjetnika, a sve će početi s nastupom njemačkog skladatelja i instrumentalista Nilsa Frahma.

Termoelektrana Inota bila je najveća industrijska investicija u Mađarskoj 1950-ih, a na vrhuncu je strujom mogla opskrbljivati cijelu Budimpeštu. Njezina tri ogromna rashladna tornja poznata su svima koji se voze do jezera Balaton iz glavnoga grada, a također vrijedi znati da je njihova tehnologija vodenog hlađenja bila revolucionarna inovacija u to vrijeme. Za nju su inženjeri László Heller i László Forgó osvojili Grand Prix na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1958. Zahvaljujući Inoti, ovi rashladni tornjevi jedinstvenog oblika ubrzo su postali rašireni diljem svijeta. To je naravno, samo dio pogona od 225.000 m2 koji je bio u funkciji pola stoljeća, a zatvoren je 2001.

Festival Inota će zapanjujuću turbinsku dvoranu, kotlovnicu i društveni centar , koji se koristio za zabavu radnika, vratiti u život. Svatko se može izgubiti u ovom spektaklu u potpunoj tišini, ali ovaj vikend zvučne i vizualne umjetnosti učinit će doživljaj još intenzivnijim.

Inota će ispuniti ove goleme industrijske prostore širokim spektrom umjetnika i izvođača čija djela pomiču granice žanrova – počevši s koncertom otvorenja Nilsa Frahma, čiji su nekonvencionalan pristup prastarom instrumentu te zvučna alkemija ambijentalnih tekstura i atmosferske elektronike, osvojili obožavatelje diljem svijeta. Brojne turneje i koncerti učvrstili su njegov ugled kao iznimnog instrumentalista i fascinantnog live izvođača. Njegovi su albumi stekli međunarodno priznanje kritike i publike, a nastupi uživo redovito su rasprodani.

Lineup također čine: ABADIR / Blackhaine / Caterina Barbieri / Daniel Avery / DJ Seinfeld / Ellen Allien / Extrawelt / Forest Swords / Fuse* / Gábor Lázár / Imre Kiss / KMRU / Konstantin Sibold / Lebanon Hanover / Lewis Fautzi / Lucinee b2b Sept / Lucrecia Dalt / Maotik / Max Cooper / Nene H b2b Akua / Oscar Mulero / Overmono / Palms Trax / Paramida / Platon Karataev / Rival Consoles / Robert Henke / Rroxymore / Slikback x Weirdcore / Space Afrika / Tigerhead / Zságer Balázs and Katona KatI…i mnogi drugi, uključujući brojne lokalne artiste.
Dnevne ulaznice, kao i festivalske, već su dostupne na službenim stranicama.

E. P. / Foto: Hare, Szánthó Zoltán


Tagged: , , , , , , , , , ,