Ipak otvoren 67. Pulski filmski festival

Do gotovo posljednjeg ispunjenog dostupnog mjesta, u Areni je svečano otvoren 67. Pulski filmski festival.Nakon hrvatske i istarske himne, koje je uz gitarsku pratnju izveo Damir Kedžo, voditelji Barbara Kolar i Duško Ćurlić uvodni govor prepustili su ravnateljici Festivala, Gordani Restović, koja je zahvalila uzvanicima i publici na iskazanoj podršci te vjernom praćenju.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek zahvalila je prisutnima na podržavanju nacionalne kulture i našeg najstarijeg filmskog festivala. Istaknula je da je kulturni sektor najviše pogođen novonastalim okolnostima, no da je Hrvatska uspjela zadržati ljetni kulturni život, uz vjeru da će, s poduzetim mjerama Ministarstva kulture i uz poštivanje svih preporuka, i jesen biti kulturno bogata.

Za svečanog otvorenja dodijeljena je nagrada Marijan Rotar, koja nosi ime osnivača Pulskog filmskog festivala, pa je sukladno tome ova nagrada namijenjena zaslužnicima koji uspješno spajaju film i Pulu. U ime Radio Pule, ovogodišnju nagradu preuzeo je Bruno Krajcar, urednik HRT – Radio Pule.

Festival je službeno otvorio Zdravko Zima, izaslanik predsjednika i posebni savjetnik za kulturu, koji je istaknuo kvalitetu nad kvantitetom filmova i iskazao značaj Festivala za Hrvatsku kulturu u cjelini. Pula je uvijek zrcalila društvenu zbilju. Da je to tako, svjedoči i brojka od šest filmova u Glavnom programu od kojih se tri bave feminističkom problematikom koja je danas vrlo aktualna, poručio je.

Nakon svečanosti otvorenja prikazana je hrvatska premijera filma ‘Mare’ redateljice Andree Štake.

S. P.


Tagged: , , , , , , , , ,