Ivica Pezelj: Vatreni u Katru

Predstavljanje knjige ‘Vatreni u Katru’ autora Ivice Pezelja (V.B.Z., 2023), održat će se u četvrtak, 18. svibnja u 19 sati, u Hrvatskom novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb). Knjigu će, uz autora, predstaviti Branko Tuđen, Jerko Leko, Goran Vlaović i moderator Stanko Ružić.

Hrvatskoj momčadi uspjelo je ono što rijetko polazi za nogom nacijama s puno više stanovnika, a upravo ovo “vatreno izdanje” predstavlja podsjetnik na uspjehe nacionalne momčadi, ali i jedinstveni uvid u fenomen hrvatskog nogometa.

Pobjedničku kombinaciju ne treba mijenjati. Zato je Zlatko Dalić postao prvi hrvatski izbornik koji je vodio reprezentaciju na dva uzastopna Svjetska prvenstva. I zato je sasvim prikladno da četiri godine nakon svog spisateljskog prvijenca ‘Vatreni u Rusiji’, prvu knjigu o katarskoj bronci hrvatskih nogometaša napiše baš Ivica Pezelj. Baš kao i naši nogometaši, Ivica je ponovno napisao knjigu vrijednu čitanja i čuvanja: i ovo “vatreno izdanje” predstavlja ponajprije hladnu analizu i podsjetnik na uspjehe nacionalne momčadi, ali i jedinstveni uvid u fenomen hrvatskog nogometa od prvih utakmica reprezentacije početkom 90-ih godina do danas, pa čak i pogled u budućnost.

U Katru sve je izgledalo drukčije, malo toga moglo se uspoređivati s onime od nekad, a među te rijetke sigurne, rekli bismo, stabilne odrednice, spadaju igra i plasman hrvatske nogometne vrste. Reklo bi se: triput je triput. Hrvatskoj momčadi uspjelo je ono što rijetko polazi za nogom nacijama s puno više stanovnika: za manje od četvrt vijeka na tri svjetska prvenstva uspjeli su se plasirati među najbolje. U tom smislu i ova knjiga Ivice Pezelja, poput njene prethodnice, ‘Vatreni u Rusiji’, knjiga je za povijest.

Ulaz na predstavljanje knjige je slobodan.

L.K. / Foto: V.B.Z. promo


Novi poštanski blok u čast uspjeha Vatrenih


Tagged: , , , , , , , , ,